Uden emne

Fra støv til stråleglans

Skrevet af Nanna Gerdes & Siri Wahlstrøm På museets konserveringsværksted er vi i øjeblikket i gang med at gøre genstande klar til udstillingen: Primary Substances Treasures from the history of Nordic protein research, som åbner på Panum instituttet den 4. september 2009. Blandt de udvalgte genstande, der indgår i udstillingen, er en stor molekylemodel af […]

Skrevet af Nanna Gerdes & Siri Wahlstrøm
På museets konserveringsværksted er vi i øjeblikket i gang med at gøre genstande klar til udstillingen: Primary Substances Treasures from the history of Nordic protein research, som åbner på Panum instituttet den 4. september 2009.
cimg96612Blandt de udvalgte genstande, der indgår i udstillingen, er en stor molekylemodel af stoffet subtilisin, venligst udlånt af Carlsberg Laboratoriet.Ved første øjekast virker molekylemodellen som et uoverskueligt og problematisk konserveringsarbejde på grund af dens komplekse opbygning, hvor der både indgår metal, gummi og papir.
cimg9565
Genstanden er i sig selv stabil og kræver derfor ingen større konservering. Dog er den efter tidligere opbevaring i ubeskyttet miljø blevet både støvet og snavset, hvilket påvirker genstandens visuelle udtryk. Ved konserveringen lægges der derfor vægt på afrensning af overfladen. På trods af genstandens komplekse og kompositte opbygning kræver afrensning ikke andet end en blød pensel ført med overblik og omhu samt masser af tålmodighed.                                                          
01-02_29Samme problemstilling optræder ved mange af udstillingens øvrige genstande. Heriblandt kan vi nævne to træholdere med små pipetteflasker med kolorimetriske pH-indikatorer anvendt på Carlsberg Laboratoriet i starten af det 20. århundrede .

Her er samme afrensningsmetode med blød pensel anvendt, dog er afrensning med vatpind fugtet med demineraliseret vand tilføjet, fordi snavs og støv er fæstnet godt til genstandens overflade. 

På billederne nedenunder ses en flaske før afrensningen (tv). Bemærk støvet omkring korkproppen. Til højre ses flasken efter afrensningen. 

    cimg97173    cimg97259

                                                                                                                                                                                                                                                   

De to omtalte afrensningsmetoder anvendes på de fleste af udstillingens genstande.