Samling

Gammelt amputationsbestik bliver som nyt

Medicinsk Museion bliver løbende kontaktet af folk, som ligger inde med genstande, der er blevet brugt i den medicinske verden. Hver enkelt af de indleverede genstande bliver vurderet af vores samlingsleder Ion Meyer, som på baggrund af genstandens raritet og historie vurderer om det er noget, der kan bruges i den fremtidige formidling. Jeg er […]

Medicinsk Museion bliver løbende kontaktet af folk, som ligger inde med genstande, der er blevet brugt i den medicinske verden. Hver enkelt af de indleverede genstande bliver vurderet af vores samlingsleder Ion Meyer, som på baggrund af genstandens raritet og historie vurderer om det er noget, der kan bruges i den fremtidige formidling.

Camillia This renser amputationsæskens velour

Jeg er konservatorpraktikant og har fået lov at konservere et ældre amputationssæt. Sættet er doneret af redaktør Norgaard, sammen med en del andre ældre medicinske instrumenter. De har tilhørt hans oldefar Christian Vilhelm Norgaard (1812-1902) men også anvendt af hans far Dr. med. Axel Norgaard (1884-1977). Redaktør Norgaard har af flere omgange gavmildt doneret ældre lægeinstrumenter til Medicinsk Museion.
Amputationssættet, som ses på billederne, stammer fra midten af 1800-tallet og er i meget fin stand. De to knive, saven og årepressen har været tilstrækkeligt til at foretage en amputation af f.eks. en hånd eller fod. Tidens tand har sat sine spor, så æsken bliver forsigtigt suget for gammelt snavs, og træet renset med demineraliseret vand. Knivene er renset med en blanding af ethanol (alkohol) og demineraliseret vand. Det fjerner overfladeforureninger og gammelt rust. Amputationssættet bliver nu en del af samlingerne. Her bliver det opbevaret til det skal bruges i museets aktiviteter.
Amputationssættet