Uden emne

Genchippen på udstilling: udstillingsudfordringer anno 2011

For et par måneder siden modtog museet et par kasser med luftpost fra Kina. De indeholdt lige under 700 genchips (der står 900 i den tidligere blogpost, men da vi talte efter måtte tallet revideres). De har været brugt i et forskningsprojekt, hvor man har ledt efter hidtil ukendte genetiske variationer, der kan øge risikoen for almindelige […]

For et par måneder siden modtog museet et par kasser med luftpost fra Kina. De indeholdt lige under 700 genchips (der står 900 i den tidligere blogpost, men da vi talte efter måtte tallet revideres). De har været brugt i et forskningsprojekt, hvor man har ledt efter hidtil ukendte genetiske variationer, der kan øge risikoen for almindelige stofskifteforstyrrelser som fx fedme, type 2 diabetes og forhøjet blodtryk. Nu skal de udstilles i Medicinsk Museions forhal. Installationen Genomic Enlightenment skal afsløres på mandag, og i skrivende stund arbejdes der på højtryk. Udstillingsideen er udviklet af museumschef Thomas Söderqvist og udstillingsarkitekt Mikael Thorsted. De 650+ genchip skal fra en plade i loftet hænges op i meget tynde fiberlyskabler, og det lyder jo som udgangspunkt rimeligt enkelt. Men legende let har det ikke været at finde frem til den rigtige metode at få projektet ført ud i livet på.
Hvis nogen følger vores twitterprofil medicalmuseion vil man i de seneste par uger måske have lagt mærke til tweets omhandlende boring af huller og glasplader, og måske fornemmet en vis frustration. Genchipsene er lavet af glas, og den store udfordring har været at finde en boremetode, hvor pladerne ikke knækker. Opgaven har været lagt i hænderne på vores meget tålmodige samlingsinspektør Niels og samlingsstudentermedhjælperne Malthe og Jacob. Efter flere eksperimenter og forsøg  med boreteknikker har de installeret sig i kælderen med et ophængt tandlægebor, der kan levere det nødvendige antal omdrejninger. Iført handsker og mundbind, samt til lyden af en kraftig støvsuger, har de brugt dage på opgaven, der nu er fuldført. Billederne her viser opstilling og proces. Det er vist ikke for meget sagt, at det har været lidt af et udstillingsteknisk grundforskningsprojekt.
Nu forestår arbejdet med at tråde chipsene med fiberlyskablerne og binde de mange knuder, så det samlede værk kan komme til at funkle. Reportager følger her på bloggen i de kommende dage.