Uden emne

Generne i spyttet

[flickr id=”6096092324″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”left”]Forleden spyttede jeg i et plastikrør i fem minutter. Hvorfor? For at blive klogere! En del firmaer især i USA er i de seneste år begyndt at tilbyde forskellige gentests til private kunder. Et af disse firmaer er 23andme (tidligere omtalt flere gange på vores engelsksprogede blog, Biomedicine on […]

[flickr id=”6096092324″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”left”]Forleden spyttede jeg i et plastikrør i fem minutter. Hvorfor? For at blive klogere!
En del firmaer især i USA er i de seneste år begyndt at tilbyde forskellige gentests til private kunder. Et af disse firmaer er 23andme (tidligere omtalt flere gange på vores engelsksprogede blog, Biomedicine on Display.). For et par uger siden kørte de med en kampagne, hvor deres personlige gentest kun kostede $50. Dertil skal så lægges ét års binding til deres Personal Genome Service ($9/måned) og porto ($72.95). I alt $230,95 eller knap 1200 danske kroner. For denne sum får man til gengæld adgang til et væld af informationer om ens helbred og herkomst. Og jeg kunne ikke lade være med at springe på gentest-vognen!
En gentest af den type som 23andme tilbyder er ikke en komplet sekventering af hele genomet. En sådan fuldstændig kortlægning koster stadig på den forkerte side af $10.000 i dag. Det der i stedet tilbydes er en såkaldt genotyping, hvor et stort antal (omkring en million) såkaldt SNPs (Single Nucleotide Polymorphisms eller enkeltnukleotidpolymorfier) undersøges. Kort fortalt foregår analysen således:
[flickr id=”6095925359″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”medium_640″ group=”” align=”right”]Spyttet indeholder celler fra mundhulen, hvorfra DNA kan udtrækkes. DNA’et kopieres derefter, således det findes i meget store mængder til den videre analyse. Så skæres det i mindre stykker og overføres til en “chip”. Chippen er en glasplade, hvorpå millioner af bittesmå glaskugler med specifikke DNA-stykker (“prober”) findes. Proberne findes i par, der svarer til de to versioner, en SNP kan forekomme i. DNA’et vil binde til de prober, der svarer til netop ens udgave af en SNP. Den samlede information om ens SNPs kan så sammenholdes med eksisterende medicinske forskningsresultater og et samlet risikobillede kan tegnes. Således vil en bestemt SNP eller kombination af SNPs kunne associeres med en øget risiko for f.eks. type 2 diabetes. Resultatet af analysen giver også nogle lidt sjove informationer som f.eks. øjenfarve og blodtype.
Om min herkomst vil analysen også kunne fortælle mig om evt. slægtninge som også har fået foretaget en gentest. Jeg vil således muligvis kunne finde den dersens rige halv-gran-tip-onkel i USA, som jeg altid har drømt om. Jeg vil desuden få information om, hvorfra jeg stammer. Om mine gener minder mest om baskere eller maya-indianere. Alt sammen meget spændende – og klar til dykke ned i om kun seks til otte uger. Min spytprøve er i hvert fald nu blevet sendt afsted og er ifølge DHL ankommet til Californien. Jeg vender tilbage med mere, når resultatet foreligger!