Uncategorized

Genmontering af menneskehoved

Vi har to tørpræparater af menneskehoveder her på Medicinsk Museion, som oprindeligt var fremstillet som undervisningsmodeller til at vise blodkredsløbet i hovedet. Ved at injecere voks i årerne trådte disse tydeligt frem. For at vise om det var arterier (iltrigt blod fra hjertet) blev disse årer malet røde, mens vener (iltfattigt blod tilbage til hjertet) blev malet […]

Vi har to tørpræparater af menneskehoveder her på Medicinsk Museion, som oprindeligt var fremstillet som undervisningsmodeller til at vise blodkredsløbet i hovedet. Ved at injecere voks i årerne trådte disse tydeligt frem. For at vise om det var arterier (iltrigt blod fra hjertet) blev disse årer malet røde, mens vener (iltfattigt blod tilbage til hjertet) blev malet blå.
Ud over kranium og muskler, er øjne, øjenvipper, næsehår og tænder også bevaret.
Grunden til at dette hoved fik et længere ophold på konserveringsværkstedet skyldes, at den gamle limning mellem stokken, som hovedet er monteret på, og bundpladen som stokken er fæstnet i, havde løsnet sig. Det betød at hovedet var tippet forover og hvilede på det enekraveben (billede til højre).
Dette giver en uhensigtsmæssig belastning af hovedet, der kan forårsage revner og materiale der løsnes og mistes. Derfor blev bundpladen og stokken skilt fra hinanden, så gamle limrester og træspåner kunne fjernes. Til at fjerne de gamle materialer med er der brugt skalpel og en stivhåret pensel (billede til nederst til venstre). Afrensningen efterlader en bedre og mere stabil flade at lime på, så den nye limningen bedre kan holde.

Nu ligger hovedet så her på konservatorværkstedet i en foret papkasse og venter på atter at blive monteret.
De to hoveder har i øvrigt været “gæster” i aftenshowet (https://www.museion.ku.dk/da/2011/01/adam-og-de-humane-pr%c3%a6parater-i-aftenshowet/) og kan også ses i udsendelsen om Medicinsk Musion af KomCTVKultur (http://www.youtube.com/watch?v=XGKsG3Zt-OE).