Uncategorized

Humane præparater efter oversvømmelsen

Siden d.2.juli har jeg arbejdet med vandskadede museumsgenstande og arbejdet er slet ikke slut. Det overrasker stadig i sit omfang og hvad det betyder når visse typer af genstande bliver våde. En af de samlinger der stod i en af de oversvømmede kældre, var en del af tør-præparatsamlingen fra Den Saxtorphske Samling. Tør-præparatsamlingen består hovedsageligt […]

Siden d.2.juli har jeg arbejdet med vandskadede museumsgenstande og arbejdet er slet ikke slut. Det overrasker stadig i sit omfang og hvad det betyder når visse typer af genstande bliver våde.
En af de samlinger der stod i en af de oversvømmede kældre, var en del af tør-præparatsamlingen fra Den Saxtorphske Samling. Tør-præparatsamlingen består hovedsageligt af bækkenpartier og andre enkelte knogledele samt hele skeletter fra fostre og børn.
Efter samlingen var blevet båret op af de oversvømmede kældre og var blevet pakket ud af de våde papkasser, blev knoglerne lagt ud på filterpapir så de kunne tørre. For at tørringen ikke skulle ske for hurtigt og derved skade knogler og ligamenter m.m., blev der lagt silkepapir ud over knoglerne. Pga. de organiske rester på knoglerne, var vi særligt opmærksomme på denne samling, da det er dele der nemt angribes af mikroorganismer og insekter samt kan tage skade ved for høj eller for lav luftfigtighed.
I går blev arbejdet så ”krydret” med en mindre behagelig overraskelse:
På det tør-præparat jeg sad og rensede for mikroorganismer (det hvide spindelvæsagtige støv på billedet til venstre) var der også  indtørret spy!     (riskornlignende æg på billedet til højre). En spyflue havde altså fundet sig et sted at lægge sine æg, som i løbet af et døgns tid kan udklækkes til maddiker.


Heldigvis skete der ikke nogen udklækning, som ellers kunne havde foråsaget stor skade på de organiske dele af præparatet.
Selvom vi har været meget opmærksomme på denne risiko for insekstangreb, har det ikke været muligt at holde opsyn med samlingen under hele tørringsprocessen, da der har været mange andre genstande vi også skulle tage os af, som følge af oversvømmelsen.
 
Nu hvor samlingen er tørret, foreligger de næste faser i processen, nemlig at tør-konservere samlingen, fotodokumentere den og tilsidst pakke den i syrefrit silkepapir og syrefri papkasser, før samlingen kan komme på magasin.