Uden emne

Hvad er en jernlunge?

Dette spørgsmål drev i søndags tv-værten Jacob Riising rundt i de seneste 100 års historie om sundhed og førte ham til sidst til Medicinsk Museion, hvor vores samlingsleder Ion Meyer løste gåden.  Programmet “117 ting du absolut bør vide om.. sundhed” er udformet som en top ti over de vigtigste indslag i de seneste 100 års […]

Dette spørgsmål drev i søndags tv-værten Jacob Riising rundt i de seneste 100 års historie om sundhed og førte ham til sidst til Medicinsk Museion, hvor vores samlingsleder Ion Meyer løste gåden. Billede075Billede077Billede083
Programmet “117 ting du absolut bør vide om.. sundhed” er udformet som en top ti over de vigtigste indslag i de seneste 100 års sundhedshistorie. Undervejs taler Jacob Riising med forskellige aktører fra historien, og der bliver vist gamle filmklip fra DRs enorme arkiver. Blandt de emner, der havde fundet vej til listen, var rygestop, madpyramiden, røntgenteknologi og polioepidemien. Det er i forbindelse med sidstnævnte, at jernlungen kommer på banen, i og med at jernlungen i Medicinsk Museions samling blev brugt under polioepidemien i 1953. Ion får fortalt lidt af den historie til sidst i udsendelsen.

Patient i jernlunge.
Patient i jernlunge.

Jernlungen har været udstillet før i tiden her på museet, men lige nu er den på magasin. Vi havde den dog fremme til en mindre udstilling i Bella Center for et par år siden, hvor anæstesilæger fra hele verden holdt møde. I den forbindelse fortalte vi hele historien om udviklingen af vejrtrækningsteknikker i forbindelse med polioepidemien, hvor danske læger var førende. Jernlungen var i virkeligheden ikke specielt velegnet til de poliopatienter, der var så alvorligt lammet, at de ikke kunne trække vejret selv. Som Ion fortæller i udsendelse døde 90 % af de patienter, der lå i jernlungen, hvorimod en lang række patienter blev reddet af en håndventilationsteknik, der også omtales i udsendelsen.
Udstyr til håndventilation. Fra udstillingen i Bella Center 2008
Udstyr til håndventilation. Fra udstillingen i Bella Center 2008

Men jernlungen er et fascinerende bekendtskab – den er  tung (vejer så vidt jeg husker omkring 500 kg – en af grundende til, at vi ikke lige udstiller den igen), og den har den flotteste grønne farve, så det er forståeligt, at programtilrettelæggerne gik efter at finde den og ikke de mindre, men nok mere poliorelevante, håndventilatorer. Desuden får seerne af programmet lejlighed til at komme med på skattejagt i Medicinsk Museions magasiner. Se udsendelsen her.