Uden emne

Hvad farve har en menneskekrop?

Udstillingen ”Body Worlds – den originale udstilling af ægte menneskekroppe”, der lige nu kan ses på Eksperimentarium, har medført en diskussion af hvor meget ægte krop de udstillede plastinationer faktisk indeholder. Det er et faktum at plastinationen omfatter udskiftning af en overvejende del af den menneskelige krop, der i et vist omfang erstattes med en […]

Udstillingen ”Body Worlds – den originale udstilling af ægte menneskekroppe”, der lige nu kan ses på Eksperimentarium, har medført en diskussion af hvor meget ægte krop de udstillede plastinationer faktisk indeholder. Det er et faktum at plastinationen omfatter udskiftning af en overvejende del af den menneskelige krop, der i et vist omfang erstattes med en formbar polymer. Det gør det muligt at fremstille plastinater i fantasifulde og spektakulære opstillinger.
På dette punkt adskiller plastinationerne sig afgørende fra de humane præparater der er fremstillet indenfor den sundhedsvidenskabelige uddannelse og forskning. Disse anatomiske præparater fremstilles ved en stabilisering af det humane væv, ved en fiksering med formalin. Der foretages ikke en fjernelse af det humane materiale eller tilførsel af andre stoffer.
Men de adskiller sig også på en anden måde. Humane præparater mister ofte de farver og farveforskelle muskler, organer og det øvrige humane materiale kan have, når de bliver fikseret og konserveret.. Der har været afprøvet og anvendt en række metoder til fastholdelse eller genfremkaldelse af farve på præparater til medicinsk brug, men de er usikre og har derfor haft begrænset anvendelse. De kropsdele der bliver plastinerede mister også deres oprindelige farve, og det vil formodentlig være for kedeligt at udstille dem med en overvejende gråligmat karakter. Derfor er plastinationerne ofte bemalede, hvor især de rødlige muskelgrupper træder tydeligt frem som en væsentlig del af den visuelle oplevelse.
Det er ikke tilfældet med de humane præparater der er fremstillet til medicinsk undervisning. Det er afgørende at disse præparater er så autentiske som muligt og ikke et resultat af hvordan den anatom, der har fremstillet dem, synes de skal se ud.
Vådpræparat af hjerne (billedet til venstre) med en dødelig blodansamling. Fiksering og opbevaring i formalin betyder generelt af det humane vævs farver ikke er særligt godt bevaret. Medicinsk Museions præparater er ikke påført farver, og denne hjerne er et eksempel på at det ikke er nødvendigt for at se de anatomiske strukturer og forandringer.