Uden emne

Hvor mange RUC’ere skal der til at skifte en elpære?

Sådan kunne man utvivlsomt komponere adskillige vittigheder der startede -og nogle af dem ville måske endda være sjove. I dette tilfælde er der dog ikke tale om en joke, men om at lamperne i vores “Black Box” var sprunget og skulle skiftes. Dette viste sig dog at være en større operation end først antaget og i […]

Sådan kunne man utvivlsomt komponere adskillige vittigheder der startede -og nogle af dem ville måske endda være sjove. I dette tilfælde er der dog ikke tale om en joke, men om at lamperne i vores “Black Box” var sprunget og skulle skiftes. Dette viste sig dog at være en større operation end først antaget og i sidste ende måtte vi faktisk være fem mand høj for at skifte de to pærer.
Den sorte boks er en del af vores nye særudstilling, “Del og Hel – Brudstykker fra biomedicinens tid” og er intet mindre end en interaktiv udstillingsgenstand, der giver de besøgende mulighed for at foretage en endoskopundersøgelse – i hvert fald næsten. Inde i boksen er nemlig placeret forskellige objekter og billeder, som man kan betragte ved hjælp af en endoskopislange man selv kan styre rundt. Men er der ikke lys i endoskopiapparaterne bliver det unægteligt mindre interessant, hvorfor vi måtte finde vej ind i boksen for at skifte de to pærer.

billede008
Jonas rekognoscerer fra oven for at finde den bedst mulige måde at nå ind til endoskopi-apparaterne

Dette var imidlertid en hel del lettere sagt end gjort, da boksen for det første er h….s tung og for det andet er temmeligt sindrigt konstrueret, med sokkel, ledninger, objekter og apparater indeni. Dette gjorde ikke just sagen lettere og i sidste ende måtte vi altså tilkalde ekstra hjælp til løftearbejdet, ligesom vi også måtte bruge alskens værktøj og nogle stykker træ at stille boksen på mens vi foretog selve “operationen”.

Det interessante ved denne slags opgaver, såvel som ved at have været praktisk medhjælper på udstillingen, er at man pludselig ser museumsgenstande og deres funktion fra en helt anden side end man er vant til. Helt oplagt ser man selvfølgelig de praktiske problemer det fører med sig at gøre tingene på denne eller hin måde, men det er bestemt også spændende at tænke over hvordan de udstillinger man besøger er konstrueret fra designernes side. Det er jeg i hvert fald selv blevet meget mere opmærksom på efter jeg startede på Museion.

billede012
Operationen lykkes og patienten overlever endda(!)

Nå, men tilbage til den sorte boks og vores pære-skiftnings eventyr. På trods af at det, som tidligere antydet, var noget af en omgang lykkedes det hele dog ved fælles hjælp til sidst og boksen er endnu engang samlet, funktionel og klar til at give de besøgende på “Del og Hel” både sjove og interessante oplevelser. Selv nærer jeg blot det stille håb at pærerne ikke springer lige foreløbig.
Den sorte boks i al sin herlighed
Den sorte boks i al sin herlighed