Uden emne

Hvorfor hedder blodigler “hirudines” på latin?

Det er muligvis et fjollet spørgsmål, men jeg har desværre ikke været i stand til at finde den etymologiske forklaring. Det tætteste jeg er kommet er nedenstående tekst: Leech saliva is also full of other important curative chemicals. One is called hirudin, which keeps blood from clotting. Scientists have devised a method to genetically engineer […]

Det er muligvis et fjollet spørgsmål, men jeg har desværre ikke været i stand til at finde den etymologiske forklaring. Det tætteste jeg er kommet er nedenstående tekst:

Leech saliva is also full of other important curative chemicals. One is called hirudin, which keeps blood from clotting. Scientists have devised a method to genetically engineer hirudin, which they hope to prescribe as an alternative treatment for unclogging blood vessels during heart surgery. (Citatet stammer herfra).

Stammer den latinske betegnelse herfra? Det er umiddelbart det bedste bud jeg har fundet, men hvis der sidder nogle med et bedre sprogkundskab end jeg, vil jeg meget gerne høre mere. Måske kan Kirsten Jungersen, kendt for sit store kendskab til græsk og latin i lægesproget, give en forklaring. Jeg venter i spænding.
 

Denne beholder
Denne beholder har været brugt til at opbevare blodigler (hirudines) og kan ses på Medicinsk Museion