Thorvaldsens yndige skitse af Hygieia og Amor

Hygieia og Amor

Dansk Medicinsk-Historisk Selskab har fået en meget fin hjemmeside (klik her for at se den). Foreningens logo er en rentegning af Thorvaldsens yndige skitse af Hygieia og Amor. Hygieia er som datter af Asklepios/Æskulap karakteriseret ved en slange. Logoet giver mig anledning til at mindes den antikke myte om Venus og Amor, beskrevet i de […]

Dansk Medicinsk-Historisk Selskab har fået en meget fin hjemmeside (klik her for at se den). Foreningens logo er en rentegning af Thorvaldsens yndige skitse af Hygieia og Amor. Hygieia er som datter af Asklepios/Æskulap karakteriseret ved en slange.

Logoet giver mig anledning til at mindes den antikke myte om Venus og Amor, beskrevet i de anakreontiske digte og nedenfor gengivet i Simon Meislings oversættelse. (Venus hedder på græsk Afrodite, men kaldes i digtet Cypris, fordi hun steg op af vandet ved Cypern. Amor hedder på græsk Eros).

Engang ei Eros mærked
En Bie, der sov i Roser,
Og stak ham i hans Finger.
Da slog han sine Hænder
Med Skrig imod hverandre.
Halvt løb han og halvt fløi han
Hen til den skjønne Cypris,
Og skreeg: ‘Nu er det ude!
‘Det er forbi, nu døer jeg.
‘En lille vinget Slange
‘Har saaret mig – de Bønder,
‘Jeg troer, den kalde Bien.’
Hun svared: ‘Dersom Braadden
‘Blot af en Bie dig smerter,
‘Hvad troer Du, hine lide,
‘Hvem du, o Eros, rammer?’

Thorvaldsen har også illustreret selve den antikke myte og H.C. Andersen (Simon Meislings elev) har gengivet den i ”Den uartige Dreng” med illustration af Vilh. Pedersen.