news

Stærk international profil løfter forskningsformidling til nye højder

Den britiske museumsformidler Ken Arnold er udnævnt til ny kreativ direktør på Medicinsk Museion på Københavns Universitet. Ken Arnold er i øjeblikket direktør for Wellcome Collection, som er et af Londons hurtigst voksende og mest innovative museer. Han kan i sin nye stilling trække på over 20 års erfaring med opsætning af anmelderroste udstillinger og […]

Den britiske museumsformidler Ken Arnold er udnævnt til ny kreativ direktør på Medicinsk Museion på Københavns Universitet. Ken Arnold er i øjeblikket direktør for Wellcome Collection, som er et af Londons hurtigst voksende og mest innovative museer. Han kan i sin nye stilling trække på over 20 års erfaring med opsætning af anmelderroste udstillinger og events, der udforsker samspillet mellem medicin, kunst og livet. Hans dobbeltrolle i København og London vil skabe dialog og samarbejde om involvering af offentligheden i videnskab og kunst. 
“Jeg er stolt over at kunne byde velkommen til så stærk en international profil som Ken Arnold. Jeg ser meget frem til vores samarbejde, og jeg er utrolig glad for, at både Københavns Universitet og alle i København får glæde af hans store erfaring og visionære tilgang til formidling af forskning og videnskab,” siger Ulla Wewer, dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.
Museet ejer en af de rigeste historiske samlinger af medicinske genstande i Europa med omkring 250.000 genstande, som stammer helt tilbage fra 1700-tallet. Ken Arnold har været tilknyttet Medicinsk Museion som gæsteprofessor siden 2010 og har arbejdet tæt sammen med den afgående direktør, professor Thomas Söderqvist. Under ledelse af Thomas Söderqvist har museet udviklet sig til at være et af de førende af sin slags i verden med en dynamisk forskningsprofil og programmer, der kombinerer akademisk forskning og medicinsk viden med udstillinger og events.
Ken Arnold har arbejdet på museer på begge sider af Atlanten og kom i 1992 til The Wellcome Trust i London. Wellcome Trust støtter medicinsk forskning, og Ken Arnold har haft ansvar for udvikling af tværfaglige kulturprojekter. Han har stået bag udstillinger på The Victoria and Albert Museum, et galleri på The Science Museum viet til udforskning af medicin samt den skelsættende udstilling “Medicine Man: The Forgotten Museum of Henry Wellcome” på British Museum.

Nyskabende formidling af unik historisk samling

“Jeg er beæret over at have fået tilbudt stillingen som kreativ direktør for Medicinsk Museion og glæder mig til at komme i gang. Med udgangspunkt i museets stærke nationale og internationale omdømme ser jeg med spænding frem til at stå i spidsen for denne unikke organisation og det næste spændende kapitel i dens historie. Jeg tror på, at museet kan spille en stadig større rolle på universitetet ved at gennemføre banebrydende, tværfaglige projekter og undersøgelser, og at det via disse kan styrke sin offentlige profil og få en stærkere stemme i Københavns kulturelle miljø,” siger Ken Arnold.

Farvel til inspirerende og ambitiøs direktør

Ken Arnold overtager stillingen som kreativ direktør efter professor Thomas Söderqvist, der siden 1999 har arbejdet på at udvikle og styrke Medicinsk Museions profil samt på at fremme en kritisk og konstruktiv forståelse af lægevidenskab og teknologi nu og i fremtiden.

Om Ken Arnold

Ken Arnold har en ph.d. i videnskabshistorie fra Princeton University og en bachelorgrad i naturvidenskab fra Cambridge University og udgav i 2005 bogen “Cabinets for the Curious: Looking back at English Museums”. Han har stor erfaring med at arbejde for og med en lang række museer og har siden 1992 arbejdet på kulturelle projekter for The Wellcome Trust.
Arnold har koordineret fondens kunstfinansieringsinitiativer, der understøtter samarbejdet mellem videnskab og kunst. Han står i spidsen for et håndplukket team, som driver det internationalt anerkendte museum Wellcome Collection i London, der giver offentligheden kulturel inspiration og involverer den i medicin og velvære. Stedet tiltrækker årligt over en halv million besøgende.
Arnold er direktør, bestyrelsesmedlem og rådgiver for talrige organisationer og modtog i 2011 The RSA Bicentenary Medal for sin indsats for design og samfund. Han skriver ofte og holder jævnligt foredrag om museumskulturen før og nu samt om forholdet mellem kunst og videnskab.
Ken Arnold vil kombinere rollen som kreativ direktør for Medicinsk Museion i København med en ny stilling som kreativ direktør i Wellcome Trust fra foråret 2016 med fokus på udvikling af Wellcome Collections kulturelle aktiviteter uden for London, samt at udvikle internationale og nationale projekter gennem udstillinger, tours, live events, publikationer, digitale og brede medieplatforme.

Om Medicinsk Museion

Medicinsk Museion er en kombination af museum og forskningsenhed på Københavns Universitet. Det blev grundlagt på privat initiativ i 1907 i anledning af Den Almindelige Danske Lægeforenings 50-års jubilæum. Medicinsk Museion har en af de største og rigeste historiske samlinger af medicinske artefakter i Europa. Samlingerne indeholder omkring 250.000 genstande og en stor billedsamling, et dokumentarkiv og en historisk bogsamling. Den nuværende udstilling – ”Det Indsamlede Menneske” – åbnede i maj 2015 og er allerede en stor publikums succes. I 2015 modtog museet Bikubens nyindstiftede udstillingspris Vision.
Thomas Söderqvist blev ansat i 1999 som professor i medicinsk historie, og hans primære opgave har været at skabe et helt nyt medicinsk museum med et voksende antal unge forskere og museumsinspektører. Under hans ledelse har museet opnået en stærk international forskningsprofil med en række udstillinger, events og kunstinstallationer, der har bygget bro mellem kunst, design, humaniora og sundhedsvidenskab. Medicinsk Museion er i dag et af Europas førende medicinske museer.
Medicinsk Museions forskningsprogram har fokus på medicinsk historie, medicinsk humaniora, formidling af lægevidenskab og medicinsk museologi. Museet har for tiden ca. 15 forskere og museumsinspektører tilknyttet.


Kontakt

Ken Arnold
Wellcome Collection via
Senior pressemedarbejder
Tim Morley
Mail: t.morley@wellcome.ac.uk
Mobil: +44 (0) 207 611 8612
Dekan Ulla Wewer
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet via
Kommunikationschef
Anéh Hajdu
Mail: aneh.hajdu@sund.ku.dk
Mobil: 21 22 26 92