Uden emne

Kirurgiens historie på P1

De morgenduelige kan søndag mellem kl. 9 og 10 høre “Alletiders historie” på P1 (vi andre hører det på nettet…) I morgen (1. februar) og næste søndag kommer der to indslag fra Medicinsk Museion om kirurgiens historie. Vores samlingsleder Ion Meyer har hentet gammelt kirurgisk udstyr frem fra magasinerne, og mon ikke han formår at levendegøre det […]

De morgenduelige kan søndag mellem kl. 9 og 10 høre “Alletiders historie” på P1 (vi andre hører det på nettet…) I morgen (1. februar) og næste søndag kommer der to indslag fra Medicinsk Museion om kirurgiens historie. Vores samlingsleder Ion Meyer har hentet gammelt kirurgisk udstyr frem fra magasinerne, og mon ikke han formår at levendegøre det med lettere blodige historier fra tiden før bedøvelse og antiseptik.  
Hvis nogen har lyst til selv at se nærmere på udstyret, kan et besøg på Medicinsk Museion klart anbefales. På vores faste omvisninger onsdag, torsdag, fredag og søndag(se åbningstider her) er et besøg i udstillingsrummet om kirurgi obligatorisk.  Det er ikke for sarte sjæle. Vi oplever ofte, at publikum bliver smådårlige og må ud sidde et øjeblik, når der bliver fortalt om åreladninger, stensnidning og ambutation. Vi taler meget med hinanden om, hvad vi kan gøre for at undgå, at folk bliver dårlige. Nok synes vi, det skal være spændende at gå på museum, men vi ønsker ikke at nogen ligefrem kommer til skade. Men kombinationen af genstandene og historien om blod og smerte er meget affektiv. Ofte kommer det helt bag på folk, at de bliver så påvirkede,  og jeg tror, vi er ude i et område af vores reaktioner, der næsten ikke kan rationelt forhindres. Det hjælper ikke at advare på forhånd.
Men historierne er spændende. Det er utroligt at tænke på, hvad man trods alt har kastet sig ud i af operationer også langt tilbage i tiden. Det er ikke mere end 150 år siden de store gennembrud og forudsætninger for den moderne kirurgi kom.. Men alt det kan I sætte jer godt tilrette i sofaen og høre Ion fortælle mere om i Alletidens historie – og hvis I tør.. så kig ind på Medicinsk Museion senere.