Uden emne

Kolde øl og kondomer i kæmpe køleskab

Ved Medicinsk Museions sommerfest i går blev vores nye kæmpekøleskab indviet med stil. Den store, hvide boks i kælderen var nøje indstillet til fem grader celsius og efter en kort, faglig introduktion blev indholdet; tre kasser kølige pilsnere, afsløret under stor jubel.                                    Køleskabet skal fremover huse syntetiske og fotografiske genstande, der enten er for […]

Ved Medicinsk Museions sommerfest i går blev vores nye kæmpekøleskab indviet med stil. Den store, hvide boks i kælderen var nøje indstillet til fem grader celsius og efter en kort, faglig introduktion blev indholdet; tre kasser kølige pilsnere, afsløret under stor jubel.
                                   kæmpekøler l
Køleskabet skal fremover huse syntetiske og fotografiske genstande, der enten er for vanskelige eller for kostbare at konservere. Den lave temperatur og luftfugtighed i køleskabet forsinker materialernes nedbrydning, og udsætter det uundgåelige forfald, som vores samlingsleder Ion Meyer udtrykker det.
Plastik er overraskende nok et af de materialer som let forgår. Det består ofte af ustabile, langkædede polymerer, og bliver enten helt stift, eller krakelerer og ender som pulver. Især nyere medicinske plastgenstande, der er beregnet til engangsbrug, nedprioriterer holdbarheden.
I fotoafdelingen gælder det også, at nyere genstande faktisk kan være sværere at bevare end ældre. Hvor de gamle røntgenbilleder på glas forholdsvis nemme at konservere, er det straks sværere med nyere opfindelser som film og negativer. Så de kommer i køleskabet.

                 kondom l         kondom2 l

Også naturgummi, der allerede blev anvendt medicinsk i midten af 1800tallet, skal opbevares med forsigtighed. Til eksempel kan nævne museets samling af kondomer, der naturligvis er af meget tyndt og smidigt gummi. Kondomerne har derfor en relativt stor overflade, og er særligt udsatte for nedbrydning fra ultraviolet lys og oxidering. Hvis man ønsker at bevare særligt mindeværdige eksemplarer af slagsen anbefales det altså at bruge køleskabet.
For flere billeder af ting der skal i fryseren se: http://www.flickr.com/photos/53284874@N02/sets/72157624810201086/