Uden emne

Koleratarmvand udlånes til London

Ja, du læste rigtigt, og det gode spørgsmål er; hvad er koleratarmvand? Det gode svar er at det er vand fra tarmen på en patient med kolera i udbrud. I dette tilfælde er det en af Medicinsk Museion helt specielle genstande, en flaske med tarmvand fra en patient fra den store koleraepidemi i København i […]

Ja, du læste rigtigt, og det gode spørgsmål er; hvad er koleratarmvand? Det gode svar er at det er vand fra tarmen på en patient med kolera i udbrud. I dette tilfælde er det en af Medicinsk Museion helt specielle genstande, en flaske med tarmvand fra en patient fra den store koleraepidemi i København i 1853.

Kolera skyldes smitte med bakterien vibrio cholera. Hvis der kommer en tilstrækkelig stor mængde kolerabakterier ned i tarmen danner de giftstoffer der kan inficere cellerne i tarmvæggen, og det medfører en betydelig udskillelse af vand og elektrolytter. Resultatet er en voldsom diarré hvor patienten kan miste op mod 24 l vand i døgnet. Ubehandlet kan kolera være livstruende og især børn under dårlige hygiejniske forhold er udsatte. Behandlingen er at give patienten rigeligt vand med sukker og salt.
På flasken med koleratarmvand sidder en etiket med teksten: “Tarmexcretion fr. en patient i utbildad Cholera Oktob; 1853” og “Framgik til helsa”. Vi kan altså læse at patienten var slemt angrebet men også overlevede den voldsomme diarré. Vi kunne naturligvis have ønsket os en række andre oplysninger. Vi ved ikke hvem patienten var. Vi ved heller ikke hvem lægen var, men etiketten viser at han var svensk (alle læger var mænd på den tid).

I 1853 var København stadig klemt inde bag voldene, med en yderst dårlig hygiejne til følge, og der var ikke kendskab til sygdomsfremkaldende bakterier, og hvordan sygdommen skulle bekæmpes. Dødeligheden var stor og denne epidemi satte gang i en diskussion om hvordan hygiejnen kunne forbedres. Det resulterede i en langsom forbedring af boligforholdene med opførsel af bedre boliger, og forberedelser til at skifte de gamle latriner under husene ud med et kloaksystem, selvom det skulle tage sin tid.
Hvorfor skal dette klenodie fra koleraepidemien nu til London? En af vore gode samarbejdspartnere Wellcom Collection åbner en udstilling d. 23. marts “Dirt. The Filthy Reality of Everyday Life“, og vi har imødekommet deres anmodning om at få lov til at låne flasken med koleravand og en fin gammel sygebåre.

Transporten af en mere end 160 år gammel flaske med koleravand kræver naturligvis særlige sikringsforhold. Flasken er limet på en plade i en glasboks. For at sikre den blev frontglasset afmonteret så flasken kan understøttes med et tilformet stabilt plastmateriale. Vi ved ikke hvornår glasboksen er fremstillet men den er ikke oprindelig. Dette indgreb giver kun en minimal belastning for glasboksen og glasset kan monteres igen uden synlige tegn på at det har været afmonteret. Der blev lavet to små snit på under 1 cm hver i side af det støttestof der holder glassene sammen, og limen her kunne opløses med demineraliseret vand. Der er fremstillet en særlig stødabsorberende kasse til transporten, der foregår i en luftaffjedret lastbil.
Udstillingen kører på Wellcome Collection frem til 31. august, så hvis du kommer til London inden er her et godt forslag til en udflugt.