Samling

Medicinflasker fra 1920’erne-1960’erne

                  Medicinsk Museions samlinger spænder meget vidt, og indeholder genstande inden for alle materialegrupper. Samlingsleder og konservator Ion Meyer har gjort meget ud af, at vi som konservatorpraktikanter på Museion får prøvet, at arbejde med en bred vifte af de materialer, man som færdiguddannet kulturhistorisk konservator kommer til at […]

 1-IMG_2678         1-IMG_2680       1-IMG_2694

Medicinsk Museions samlinger spænder meget vidt, og indeholder genstande inden for alle materialegrupper. Samlingsleder og konservator Ion Meyer har gjort meget ud af, at vi som konservatorpraktikanter på Museion får prøvet, at arbejde med en bred vifte af de materialer, man som færdiguddannet kulturhistorisk konservator kommer til at beskæftige sig med.

1-IMG_2753
Fig.1 Rensning af dåse med salve fra SCT. Matthæus Apotek.

Vi har fornyligt fået til opgave at konservere gamle medicinflasker fra 1920’erne til 1960’erne, som var en del af de mange museumsgenstande, der blev berørt af oversvømmelsen i juni 2011.
Opgaven gav os mulighed for at arbejde med mange forskellige materialer på én gang. Medicinflaskerne var lavet af glas eller metal og propperne bestod enten af plastmateriale, kork eller metal. Derudover havde de fleste en påklistret etikette, som var lavet af papir.
Der var to formål med at få renset disse flasker. For det første øger støv og skidt nedbrydningen af organiske materialer, som medicinflaskernes etiketter og korkpropperne er fremstillet af. For det andet skulle medicinflaskerne renses                
og gøres pæne til brug i en eventuel fremtidig udstilling.

1-KINGSTON1
Medicinflaske fra H. Struers Chemiske Laboratorium før og efter rensning.

Vi indledte arbejdet med at børste det værste støv af med en blød pensel. Flaskerne blev derefter renset med en vatpind, som var fugtet i en blanding af 50% destilleret vand og 50% Ethanol (jf. figur.1). Etiketterne på flaskerne blev renset med stor forsigtighed for ikke at ødelægge papirets overflade. Nogle af etiketterne havde udover den påtrykte tekst, små noter skrevet med blyant. Det var vigtigt, at vi fik bevaret disse, hvorfor vi bevidst arbejdede uden om dem. Den sidste del af arbejdet bestod i nøje at påsætte de etiketter som var faldet af. Disse blev atter påsat med methylcellulose (jf. figur 2.) – en syntetisk vandbaseret lim, som vi selv blandede.                                                                            

1-IMG_2717-002
Fig. 2 Blanding af methylcellulose til påsætning af medicinetiketter.

 
Det har alt i alt været en spændende opgave, som gav os mulighed for at arbejde med både metal, kork, glas og papir.
Skrevet af Jacob Frydendahl og Camillia This