Uden emne

Museumsarbejde mellem hvide handsker og hammer og mejsel.

At arbejde på et museum indebærer, at man bevæger sig forsigtigt rundt mellem kostelige genstande og kun flytter på dem iført hvide handsker. Det er formentligt en udbredt fordom – og den holder, et langt stykke hen ad vejen, også stik. For at sikre de fantastiske genstande vi har her på Medicinsk Museion prøver vi […]

Hammer og mejsel - IKKE brugt som kirurgiske instrumenter!
Hammer og mejsel - IKKE brugt som kirurgiske instrumenter!

At arbejde på et museum indebærer, at man bevæger sig forsigtigt rundt mellem kostelige genstande og kun flytter på dem iført hvide handsker. Det er formentligt en udbredt fordom – og den holder, et langt stykke hen ad vejen, også stik. For at sikre de fantastiske genstande vi har her på Medicinsk Museion prøver vi at flytte så lidt rundt på dem som muligt og, skal de endelig flyttes, sker det med den yderste forsigtighed.
Og dog. En gang i mellem må man smide de hvide handsker og gribe til hårdere metoder. Det skete i dag, da jeg måtte finde de instrumenter frem du kan se til venstre. Selvom vi har mærkværdige kirurgiske instrumenter her på stedet er hammeren og mejslen ikke en del af samlingen. 
En af de genstande som kommer til at indgå i den kommende særudstilling er et dissektionsbord fra Nakkebølle Sanatorium på Sydfyn. For at sikre at bordet stod fast under arbejdet har man brugt mursten og cement for at sammenføje benene med bordet. Selvom vi er meget glade for bordet, kan vi godt undvære cementen og murstenene. Og det blev min opgave, at sørge for, at de blev banket af (i bogstaveligste forstand).  Her er er del af resultatet:
De sørgelige rester efter slaget
De sørgelige rester efter slaget

 Nu må man endelig ikke tro, at det er alt hvad der blev tilbage af vores fantastiske genstand. Dissektionsbordet står allerede på sin plads i udstillingen og venter på de første besøgende. Og snart bliver bordet genforenet med sine ben. Herunder er det ene. Klar til at blive støvet af og sat ind i udstillingen.
img_0056