Uden emne

Offentlig sundhed 2.0

Indenrigs- og Sundhedsministeriets portal sundhed.dk har i længere tid givet borgere mulighed for at få adgang til personlige sundhedsdata online. Der er med tiden blevet tilføjet flere data og nu kan man vha. “sundhedsoverblik” se sine behandlinger både på hospitaler, men også hos læger, tandlæger og speciallæger. Det mest iøjenfaldende er muligheden for at få […]

Indenrigs- og Sundhedsministeriets portal sundhed.dk har i længere tid givet borgere mulighed for at få adgang til personlige sundhedsdata online. Der er med tiden blevet tilføjet flere data og nu kan man vha. “sundhedsoverblik” se sine behandlinger både på hospitaler, men også hos læger, tandlæger og speciallæger. Det mest iøjenfaldende er muligheden for at få konsultationer opstillet på en grafisk tidslinje:

Jeg kan f.eks. se, at mit helbred tilsyneladende var fremragende i 2004, da jeg ikke var hos lægen én eneste gang. Til gengæld glemte jeg åbenbart at gå til tandlægen i 2009. Ups. Zoomer man ind på de enkelte konsultationer vil man kunne se, hvad de enkelte behandlinger, etc. rent faktisk koster. Det er lidt interessant, når man som dansker er så vant til, at (næsten) alt i sundhedssektoren er gratis. Det er det bestemt ikke. En e-mail konsultation (altså når din læge besvarer din e-mail) koster ca. kr. 50, mens en telefonisk konsultation kan klares for omtrent det halve. Under sygehusbehandlinger kan jeg også bliver mindet om mit sidste besøg på skadestuen, hvor jeg blev behandlet for en laesio electrica – bedre kendt som husk-at-slukke-for-strømmen-når-du-skal-hænge-en-lampe-op-skade.
Hvad siger min sundhedsprofil om mig? I følge Danmarks Statistiks undersøgelse om danskeres lægebesøg fra 2009, har vi i gennemsnit kontakt til lægen 11,3 gange om året. Det er næsten én gang om måneden! Mine data fortæller, at jeg siden 2002 har været i kontakt med læge eller tandlæge 32 gange eller under fire gange om året. Er det så fordi jeg er mindre syg – eller bare mindre tilbøjelig til at gå til lægen?