Museion concept

Om hhv. liturgiske og historisk-museologiske eksperimenter

Ugen mellem jul og nytår er for mig altid en meditativ uge — med mere eller mindre eksistentielle ransagelser og kvababbelser (“hvad gjorde jeg nu forkert i året der gik”, “jeg ønsker jeg havde …”, “shit også …”) og indimellem glæde over, at der trods alt var noget, der ikke gik helt galt. Idag, da […]

Ugen mellem jul og nytår er for mig altid en meditativ uge — med mere eller mindre eksistentielle ransagelser og kvababbelser (“hvad gjorde jeg nu forkert i året der gik”, “jeg ønsker jeg havde …”, “shit også …”) og indimellem glæde over, at der trods alt var noget, der ikke gik helt galt. Idag, da jeg sad og kikkede i gamle papirer om Museion-projektets efterhånden over 6-årige historie, slog det mig pludselig, at én af inspirationskilderne til Medicinsk Museion som et historisk-museologisk eksperiment nok har været erfaringerne fra Natkirken i København.

Som én af de frivillige var jeg kun med på sidelinjen (det var præsten Signe Malene Berg og sognemedhjælperen Inger Ravn, som var de drivende idémagere bag Natkirken), men erfaringen — at man kunne afprøve og lege med ukonventionelle liturgiske former inden for rammerne af en traditionel institution, istedet for at forsøge lave noget helt nyt uden for den etablerede kontekst — satte sig dybt, og var, kan jeg nu se, medvirkende til idéen om at lave et museologisk og medicinhistorisk eksperiment inden for rammerne af en vel etableret museuminstitution. Læs mere om Natkirken som liturgisk eksperiment her.