Uden emne

Pedoskopet – hvor er det skoen trykker?

Et apparat med det herlige navn “Schucoskop” står opstillet i Medicinsk Museions røntgensamling.  I lørdags kunne man se billedet af Museions Schucoskop på bagsiden af Politiken, foranlediget af et læserspørgmål til Politiken Oplysning.  Sko-skopet eller pædoskopet pedoskop, som apparatet kaldes her, var udbredt i mange skobutikker fra 1930’erne og frem til 1970’erne. Det er et ganske smart apparat, så man forstår begejstringen. Med et hurtigt røntgenbillede kunne det sikkert afsløres ikke […]


Teksten over venstre fod: "Rigtig tilpasset med Pedoskop - rigelig spillerum" og over højre: "Forkert tilpasset uden pedoskop: alt for kort."

Et apparat med det herlige navn “Schucoskop” står opstillet i Medicinsk Museions røntgensamling
I lørdags kunne man se billedet af Museions Schucoskop på bagsiden af Politiken, foranlediget af et læserspørgmål til Politiken Oplysning.  Sko-skopet eller pædoskopet pedoskop, som apparatet kaldes her, var udbredt i mange skobutikker fra 1930’erne og frem til 1970’erne. Det er et ganske smart apparat, så man forstår begejstringen. Med et hurtigt røntgenbillede kunne det sikkert afsløres ikke bare om skoen klemte (det kunne man nu sikkert også selv mærke), men også hvordan fodknoglerne forholdt sig til at blive snørret ind i skoen. Et eksempel på et sådan billede ses her til højre.

I dag forekommer tanken om et ganske ubeskyttet røntgenapparat frit opstillet i en skobutik temmelig ufornuftig. Det er efterhånden velkendt, at røntgenstråler er kræftfremkaldende. Men vi skal altså ikke mange år tilbage i tiden, før der var en langt mindre omhyggelig omgang med strålerne.
Pædoskopet Pedoskopet er som sagt opstillet i vores røntgensamling, der desværre ikke normalt er tilgængelig for publikum. Men vores omvisere har fået lov at vise det frem, hvis der skulle møde særligt interesserede gæster op. (Læs om Museions åbningstider her.) Skjult link