Uden emne

Særudstilling på Medicinsk Museion i samarbejde med Ud & Se

Om blot en uge åbner vores lille fine udstilling med kun 6 genstande. Disse er nøje udvalgt fra samlingerne af en udefra kommende journalist, Anette K. Nielsen, fra månedsmagasinet Ud & Se med DSB. Anledningen til udstillingen er dermed givet, idet selvsamme journalist netop bringer en artikel i bladet Ud & Se, som kommer på gaden 1. […]

Om blot en uge åbner vores lille fine udstilling med kun 6 genstande. Disse er nøje udvalgt fra samlingerne af en udefra kommende journalist, Anette K. Nielsen, fra månedsmagasinet Ud & Se med DSB.
Anledningen til udstillingen er dermed givet, idet selvsamme journalist netop bringer en artikel i bladet Ud & Se, som kommer på gaden 1. marts, om Medicinsk Museion med fokus på de seks vidt forskellige ting, hun har udset sig.
En fotograf, Jes Larsen, har derfor også været på besøg på Medicinsk Museion for at tage billeder af de 6 objekter til at supplere artiklen med. (jf. Bentes blogpost: genstandsstyling)  
Der har med andre ord været en længere optakt til den lille udstilling, men nu spidser forberedelserne til!
De valgte genstande er meget forskellige fra hinanden og rummer hver især særegne og meget interessante historier, der skal præsenteres på appetitlig vis i form af posters og billeder.
At genstandene netop repræsenterer vidt forskellige genrer, indenfor museets store medicinske samling, vil min afsløring af genstandenes identitet netop nu kunne bekræfte: Vi har således at gøre med:
1) en sømandstatovering fra omkring århundredskiftet, 2) hønsefugle, som har fået foretaget en slags kønsskifteoperation, der gør, at hanen har udviklet hunlige kønskarakterer, mens hønen, derimod, har udviklet hanens karakteristiske fjerdragt og kam .
 Dertil kommer: 3) et lille barneskelet med tydelige symptomer på engelsk syge (rachitis), 4) Kejserinde Dagmars( 1847-1928) fantastiske rejseapotek, 5) et smukt lungepræparat samt 6) en lille fin øreknogle, der illustrerer det indre øres labyrintiske anatomi hos mennesket.
 Genstandene er så forskellige, at de måske ikke ligefrem “taler sammen” eller kan siges at udgøre et overordnet tema, og derfor er titlen, på selve udstillingen, også stadig under kraftig overvejelse! – Mon egentlig ikke, det efterhånden er på sin plads også at sætte en præmie på højkant her, til den som knækker koden og kommer på den endelige titel?
De udvalgte genstande fra Ud & Se har været taget under kærlig behandling af museets to konservatorer Nanna Gerdes og Ion Meyer. Der er nok navnlig blevet arbejdet hårdt på at reparere Dagmars rejseapotek og shine det op, så det nu atter er blevet en kejserinde værdigt!
De nedenstående billeder kan måske gi`et lille indtryk af genstandenes forskelligartethed:
På billedet ses Nanna Gerdes i færd med at lægge sidste hånd på Dagmars fine forede medicinkasse fra ca. år 1900. Den indeholder operationsudstyr i alle afskygninger, og diverse krukker, flakoner og glasbeholdere med medicin imod alkens onder…
 

Og Knud Sands (retsmediciner og seksualbiolog 1887-1968) kønsmanipulerede høns, ser ud til at være mere end klar, til at blive vist frem på udstillingen i en fornem hønsemontre…
 
 
 
 
 
Udstillingen er, trods sin lidenhed, værd at komme ind at se! Ikke mindst i lyset af dens store diversitet i genstande og emner. Jeg vil derfor opfordre alle som læser denne blog til at komme forbi Medicinsk Museion, og slæbe venner og familie med, til en hyggelig og overskuelig udstilling, som man netop kan læse lidt om på sin togrejse i Marts måned, hvis man altså rejser med DSB.