Medicinhistorie

Skudhul førte til opdagelsen af mavesyre

Det var på makaber vis, man opdagede mavesyrens eksistens. Her er en kort film, hvor du kan høre mere om pelsdyrjægeren Alexis St. Martin (1802-1880).

Skudhul førte til opdagelsen af mavesyre

Et liv med hul i maven
St. Martin blev berømt fordi han havde et hul i maven og studiet af hans krop gav en masse ny viden om mavens funktioner. Han blev ved et uheld blev ramt af et skud fra et haglgevær i 1822. Ribben, lunge, mellemgulv og mave blev skadet, men efter ti måneders sygeleje overlevede den 20-årige mand – men han måtte leve med en stor åbning mellem bugvæg og mavesæk. St. Martins blev hjulpet af militærkirurgen William Beaumont (1785-1853). Efter det lange sygeleje fik Beaumont lov til at eksperimentere med St. Martins mave.


Forsøgsdyr
I de følgende 10 år udforskede Beaumont pelsjægerens mave i mere end 200 eksperimenter. St. Martin agerede skiftevis forsøgsdyr og personlig tjener for lægen.


Begravet i hemmelighed
I 1834 får han dog nok af denne tilværelse og drager tilbage til Canada for at blive landmand og passe sin familie. I de efterfølgende år forsøge Beaumont og andre læger både at lokke og true Alexis St. Martin til at vende tilbage – men uden at de kan blive enige om vilkårene.
Alexis får over 12 børn og dør i 1880, hvor hans familie begraver ham i al hemmelighed, da man ikke ønsker at hverken læge eller kvarksalver skal grave hans krop og hans berømte mave op igen.