Uden emne

Split og Splice – og forbindelserne mellem dyr og menneske i biomedicinen

Opbygning af “Del og hel. Brudstykker fra biomedicinens tid” er nu gået ind i sin næstsidste uge. Det kan naturligvis ses ved at mange af de komplicerede installationer begynder at blive færdige og at listen over tilbageværende opgaver (heldigvis) bliver kortere og kortere. Men det sikreste tegn på at åbningen er nært forestående er nok, […]

Opbygning af “Del og hel. Brudstykker fra biomedicinens tid” er nu gået ind i sin næstsidste uge. Det kan naturligvis ses ved at mange af de komplicerede installationer begynder at blive færdige og at listen over tilbageværende opgaver (heldigvis) bliver kortere og kortere. Men det sikreste tegn på at åbningen er nært forestående er nok, at de helt store stjerne begynder at melde deres ankomst.
Ud over genstande fra biomedicinens arbejde med at dele, analysere og forstå menneskekroppen vil “Del og hel” nemlig også rumme to kaniner. I biomedicinen arbejder man i vidt omfang på molekylært niveau, hvor der ofte er lige så meget at lære ved at kigge på dyr som at kigge på mennesker, hvis man vil lære om menneskets sundhed og sygdomme. Fx kan kaniner bruges til at danne antistoffer, der kan bruges til at diagnosticere sygdomme hos mennesker. I denne sammenhæng fungerer kaninerne ikke som forsøgsdyr, men som et nødvendigt led i analysemetoder, der kan afsløre alvorlig sygdom, måske endda tidligere end man ellers ville have kunnet.
I et af udstillingsrummene i “Del og hel” vil det være muligt at følge processen helt fra kaninen og frem til det færdige diagnostiske produkt. Kaniner der bruges til produktion af antistoffer, lever en temmelig fredelig tilværelse, der kun afbrydes af insprøjtninger af små mængder antigener, som kaninerne så danner antistoffer imod, og tapning af små mængder blod. Kaninerne i “Del og hel” bruges ikke i forskningsmæssig sammenhæng, men deres levevilkår stemmer godt overens med hvad man ville finde hos produktionsdyr.
Kaninerne, der har fået navnene Split og Splice, er endnu ikke flyttet ind i deres bur i udstillingen. Det sker i løbet af næste uge. Men derfor kan vi da godt vise hvor søde de ser ud.

Split
Split

Splice
Splice