Uncategorized

Udstillingsforberedelser; montering af en hjerne og et hjerte

[flickr id=”6233951521″ thumbnail=”medium” overlay=”true” size=”medium_640″ group=”” align=”right”]Forberedelserne til Medicinsk Museions nye udstilling Balance og Stofskifte der åbner til Kulturnatten har længe været i fuld gang. Der indgår flere mennskelige organer i udstillingen, bl.a en hjerne og et hjerte. Organerne har været opbevaret i firkantede glas. Det er en helt almindeligt måde at opbevare menneskelige organer […]

[flickr id=”6233951521″ thumbnail=”medium” overlay=”true” size=”medium_640″ group=”” align=”right”]Forberedelserne til Medicinsk Museions nye udstilling Balance og Stofskifte der åbner til Kulturnatten har længe været i fuld gang. Der indgår flere mennskelige organer i udstillingen, bl.a en hjerne og et hjerte. Organerne har været opbevaret i firkantede glas. Det er en helt almindeligt måde at opbevare menneskelige organer på når de skal bruges til anatomisk undervisning, men i denne udstilling passer det bedre at de bliver monteret i runde glas.
Hjernen og hjertet er opbevaret i formalinopløsning og i første omgang er det valgt at beholde dem i disse blandinger.  Monteringen i de runde glas foregik ved forsigtigt at tømme en del af væsken ud, flytte organerne og fylde den samme væske op omkring dem. Derefter er glassene forseglet med silikone for at hindre de skadelige dampe i at trænge ud.
[flickr id=”6234495730″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”medium” group=”” align=”left”]Det var et ønske at bevare det nuværende udtryk. Derfor en den væske hjernen er opbevaret i ikke udskiftet, men står med den gullige farve den har fået over en årrække. Denne farve giver en særlig mystisk aura der understreger den tidligere opfattelse af vores indre organer, og ikke mindst af hjernen. Hjertet ligge i en klar væske. Den blev skiftet for nogle år siden og har ikke ændret sig. Det er  ikke vores mål at opnå en særlig opfattelse af hjertet. Funktionen som muskel har været kendt længe og det ville misvisende at begynde at lave en kunstigt farvning, der ville stille spørgsmål ved det fint præparerede hjertes autentiske udtryk.
Alle de indgreb der foretages når en genstand bliver konserveret og monteret i en udstilling, har betydning for vores opfattelse af dem. Det er stadig muligt at skifte væsken i hjernepræparatet. Hvis hjernen kommer til at ligge i en klar væske vil vores oplevelse af den blive helt anderledes. På fredag kan alle komme ind og se disse to præparater blandt alle de andre spændende genstande fra museets samlinger. Skal hjernen blive i sin gule væske? Kom selv og se. Vi hører gerne din mening.