Uden emne

Verdens første skrivemaskine til blinde: Malling-Hansens skrivekugle

Dansk Blindesamfund fejrer sit 100-års jubilæum med en udstilling på Post & Tele Museum. I udstillingen indgår denne smukke skrivekugle med blindskrift fra Medicinsk Museions samling. En skrivekugle er en slags skrivemaskine, hvor tastaturet er formet som en halvkugle, og papiret ligger på en rulle under halvkuglen. På denne specielle skrivekugle er hver tast et bogstav […]


Dansk Blindesamfund fejrer sit 100-års jubilæum med en udstilling på Post & Tele Museum. I udstillingen indgår denne smukke skrivekugle med blindskrift fra Medicinsk Museions samling. En skrivekugle er en slags skrivemaskine, hvor tastaturet er formet som en halvkugle, og papiret ligger på en rulle under halvkuglen. På denne specielle skrivekugle er hver tast et bogstav i Louis Brailles’ blindealfabet.


Den oprindelige skrivekugle (uden blindskrift, men med bogstaver) blev opfundet af danskeren Rasmus Malling-Hansen, og er af verdens første skrivemaskiner. Den smukke og praktiske maskine vandt medaljer på verdensudstillingerne i Wien og Paris i henholdsvis 1873 og 1878.

Skrivekuglen med blindeskrift er en del af den over 4.000 genstande store blindehistoriske samling, som vi overtog fra Blindehistorisk Museum for lidt over et år siden. For at gøre den klar til udstillingen har vores konservator Charlotte rengjort mekanikken samt hver enkelt tast med fugtigt japanpapir. Hun har desuden haft træpladen under selve kuglen af, og renset den med sprit.