(udsolgt) Aftenkonsultation: Foregangskvinder og forskende kvinder

11. maj, 2023

Denne Aftenkonsultation skal handle om kvinder i sundhedsfaget. Hvordan var det for den første generation af kvindelige læger at færdes i en verden domineret af mænd? Og hvilke initiativer findes der for ligestilling i sundhedsforskningens verden i dag?

Køb billet

I slutningen af 1800-tallet kæmpede de første kvinder sig ind i den akademiske verden og blev læger fra Københavns Universitet. Nielsine Nielsen blev i 1885 den første af slagsen. Men hvordan var det for den første generation af kvindelige læger at færdes i en verden domineret af mænd? Hvordan balancerede de forventninger – både fra dem selv og omverdenen? Louise Ludvigsen er historiker og vil til denne Aftenkonsultation fortælle om disse kvinders kamp for pladsen på hospitaler og i privatpraksis, og hvordan det gik dem på deres vej gennem livet.

Ligestillingen inden for sundhedsvidenskaberne er fortsat til debat. Nogle fag er mandsdominerede, andre kvindedominerede. Forskning styrkes af diversitet, også i forhold til køn. Hvad skal der til for at gøre op med den såkaldte ”leaking pipeline”, hvor kvinder, trods stor repræsentation på mange studier, forlader forskningen? Maria Kristiansen er professor og arbejder aktivt for meningsfulde og bæredygtige karriereforløb for unge forskere, blandt andet med fokus på ligestilling. Til denne aftenkonsultation vil hun fortælle om nogle af de initiativer, der findes for ligestilling på tværs af køn og andre faktorer i den sundhedsfaglige forskningsverden – og om sine egne erfaringer som kvinde og forsker.  

Foredragsholdere:
Maria Kristiansen, professor og viceinstitutleder på Institut for Folkesundhedsvidenskab
Louise Ludvigsen, ph.d. på Saxo-instituttet

Praktisk info
11. maj kl. 19.00 – 21.00
Medicinsk Museion, Bredgade 62

Aftenkonsultationer på Medicinsk Museion

Medicinsk Museion byder velkommen til en ny sæson af Aftenkonsultationer. I foråret 2023 vil vi med tre arrangementer sætte fokus på kvinder og sundhed med tre forskellige temaer. Med både historisk og nutidig vinkel, skal vi høre om kvinder som patienter, om fertilitet og om ligestilling inden for forskning og sundhedsvidenskab

Aftenkonsultationerne på Medicinsk Museion er en foredragsrække, hvor fagfolk og forskere tager pulsen på sundhedsvidenskabens fortid, nutid og fremtid. Aftenkonsultationerne anbefales til uhelbredeligt nysgerrige, der søger smitstof til eftertanke.

Aftenkonsultationerne foregår i auditoriet fra 1787, der oprindeligt blev bygget som det Kongelige Kirurgiske Akademi. Efter konsultationen anbefales det at tage en drink og en spadseretur rundt i museets udstillinger.

Husk at en hypokonderbillet til alle tre arrangementer kan købes med en helende rabat.

Aftenkonsultation: Æg og sæd
Med professor emerita, dr.phil. og forfatter Birgitte Possing og overlæge og professor Henriette Svarre Nielsen
15. marts kl. 19.00
Læs mere

Aftenkonsultation: Kvinder som patienter
Med kulturhistoriker og studielektor ved SAXO-instituttet, Jennie Sejr Junghans og professor i sundhedssociologi ved Folkesundhedsvidenskab – SDU, Pernille Tanggaard
25. april kl. 19.00
Læs mere