Human Silver Halo

24 FEBRUAR – 26 MAJ 2013

Human Silver Halo exhibition

Om udstillingen

‘Human Silver Halo’ var en finurlig udstilling af fotografier, videoer, tegninger og skulpturer af Andrea Jespersen. 

Andrea Jespersen besøgte i løbet af 2011 og 2012 gentagende gange Medicinsk Museion og fik som gæstekurator adgang til stedets udsøgte arkitektur og de omfattende samlinger. Det resulterende i en række værker inspireret af udvalgte genstande og husets smukke auditorium fra 1787.

Sideløbende, under hendes arbejdsophold på Statens Værksteder for Kunst, fremstillede Jespersen en række analoge fotografier i menneskestørrelse af museets auditorium, en samling billeder af kirurgiske instrumenter fra museets samlinger og en film med en musiker, der spiller i det tomme auditorium.

Med udstillingen ‘Human Silver Halo’ vendte Jespersen tilbage til Medicinsk Museion og viste sine værker, hvor de er udsprunget fra.

Andrea Jespersen om udstillingen:

“Analog sort/hvid fotografi er mit primære medie i dette projekt, da materialet indeholder sølv. Sølv har siden Hippokrates været forbundet med hel-bredelse. Selvom antibiotika i dag har erstattet den medicinske brug af sølv, bliver der stadig forsket i materialets kliniske potentiale.

På nogle af mine fotografier tegner jeg små røde cirkler med en teknisk pen. Disse klynger af cirkler er enkle håndlavede streg markeringer, som udfor-sker det detaljerige og æstetiske og opfordrer beskueren til at betragte tegningen på ligervis med fotografiet. Sammen repræsenterer fotografiet og tegningen forskellige værdisystemer, som i kunstværket er lige værdsat og fejret – en udfladning af hierarkiet.

Medicinsk Museions spektakulære auditorium er for mig en smuk arkitektonisk manifestation af det vestlige samfunds værdisystemer for magt og vi-den. Museer er fantastiske centre for fælles viden og er med rette værdsat og fejret af samfundet. For mig er samlingerne også et bevis på menneskets nysgerrighed; vores behov for at forstå det uforståelige og derved udvide vores viden. Et medicinsk museum adskiller sig fra andre museer af den enkle grund, at de besøgende – alle som en – har personlig viden om og erfaring med emnet sygdom, hvilket netop er fundamentet for min udstilling.”

En lille gratis publikation med forskellige tekster, der alle funderer over begrebet ‘helbredelse’, vil være tilgængelig for besøgende på udstillingen. Bidragyderne kommer fra mange discipliner og omfatter akademikere, arkitekter, designer, filosoffer, kunstnere, musiker og endda en Thrill Engineer.

Andrea Jespersen (født i København 1970, bor og arbejder i London) er uddannet fra Royal College of Art, London og Glasgow School of Art. For tiden arbejder Jespersen på et praksisbaseret ph.d. projekt ved Northumbria University. Hendes forskning fokuserer på kunst forankret i konceptuelle ideer, som også inkluderer tidskrævende håndlavede metoder. Læs mere på www.jespersen.co.uk