Jagten på transfedt

Overlæge og forsker Steen Stender blev i 1993 udnævnt til formand for en arbejdsgruppe, der skulle undersøge transfedtsyrers udbredelse og effekt i Danmark. Kulminationen på arbejdet blev en lov, som begrænsede transfedtsyrer i vores madvarer.

 

Privatfoto: Billedet her har Stender selv taget. Det viser hans hotelværelse på en af hans mange rejser ud i verden for at indsamle kagepapir.

Stender fortsatte sin jagt ude i verden. I to årtier brugte han arbejdsrejser og familieferier på at opspore fødevarer med transfedtsyrer i supermarkeder. Med luppen i hånden undersøgte han og hans kone ingredienslisten i kage efter kage. De bragte mistænkelige produkter hjem i kufferten for at analysere dem i laboratoriet.


Film: Steen Stender fortæller om hans metode.

Stender gemte alt det glittede kagepapir, som dokumentation for undersøgelserne, der land for land ledte til forbud som i Danmark. I slutningen af 2021 havde forbuddet allerede spredt sig til 1,4 milliarder mennesker og WHO arbejder på at udrydde brugen globalt. Kagepapiret kan ses på Museions nye udstilling om margarine og indgår derefter i Medicinsk Museion samlinger.

Udover kagepapir har Medicinsk Museion også modtaget andre genstande fra professor Steen Stender. Et forstørrelsesglas, endnu flere ringbind fyldt med kageemballage, ingredienslister og en margarinedåse.  

Podcast om Steen Stender

MARGARINEMANDEN
I podcasten MARGARINEMANDEN kan du høre historien om, hvordan Steen Stenders supermarkedsindkøb førte til ny lovgivning om tilladte mængder af transfedtsyrer, der i sidste ende reddede tusindvis af menneskeliv. Du kan også høre historien om verdens første industrielt fremstillede fødevare, margarinen, der var kontroversiel fra det øjeblik, den blev opfundet. Først hjalp margarinen mod sult og underernæring – det var dengang urbaniseringen buldrede derudaf, og det var småt med smør i Europa – men senere havde selvsamme margarine nær udryddet vores allerstørste hval, blåhvalen. Margarinen har været hyldet som sund og slankende, og den har været hadet som ulækker og giftig. I dag har margarinen iklædt sig ny emballage og er godt i gang med at blive et vegansk og klimavenligt alternativ til smør.