Pressemateriale

Her kan du se vores billeder, film og pressemeddelelser. Hvis du mangler noget så kontakt os endelig. Julie.tovgaard@sund.ku.dk eller 5189 5258.

Download pressemeddelelse

Pressebillede: 132 margarinefabrikker i 1930. Det tårnhøje antal vidner om margarinens enorme popularitet.

Pressebillede (bedre opløsning på vej): Anskuelsestavler som denne hang i mange danske klasseværelser i 1950’erne. Tavlen viser de vigtigste ‘oliefrugter’ brugt i margarineproduktionen. Mens margarine oprindeligt var lavet af oksefedt, blev planteolier i løbet af 1900-tallet den mest brugte ingrediens. Som det ses på kortet, kom råvarerne ofte fra tidligere eller eksisterende europæiske kolonier i det globale syd. Arbejdet på plantagerne var dårligt betalt, til tider farligt og betød ødelæggelse af tropeskove, som fortsat står på i dag.

Pressebillede: Tavle A til farvebestemmelse, Alfred Lehmann, Medicinsk Museion. I 1887 kontaktede Indenrigsministeriet psykologen Alfred Lehmann. Ministeriet ville sikre, at smør og margarine ikke kunne forveksles og ønskede en måde at kontrollere farvningen af margarine. Lehmann havde forsket i vores opfattelse af farver, og gik metodisk til opgaven. Resultatet blev seks tavler med 84 nuancer af gul. Loven af 1888 gjorde det ulovligt at farve margarine mere gul end nr. 9 på skalaerne. Der er i alt seks tavler og de blev brugt af kontrollører på landets margarine-fabrikker.

Tavle D til farvebestemmelse, Alfred Lehmann, Medicinsk Museion

Pressebillede: Graf. Dødsfald som følge af hjertekarsygdomme i Danmark

Pressebillede: Overlæge og forsker, Steen Stender, blev i 1993 udnævnt til formand for en arbejdsgruppe, der skulle undersøge transfedtsyrers udbredelse og effekt i Danmark. Kulminationen på arbejdet blev en lov, som begrænsede transfedtsyrer i vores madvarer. Stender fortsatte sin jagt ude i verden. I to årtier brugte han arbejdsrejser og familieferier på at opspore fødevarer med transfedtsyrer i supermarkeder. Med luppen i hånden undersøgte han og hans kone ingredienslisten i kage efter kage. De bragte mistænkelige produkter hjem i kufferten for at analysere dem i laboratoriet. Foto: Julie Wouwenaar Tovgaard

Film: Steen Stender fortæller. Medicinsk Museion har modtaget nye genstande fra professor Steen Stender. Et forstørrelsesglas og ringbind fyldt med kageemballage og ingredienslister. Steen Stenders forskning i transfedtsyrer og margarine har reddet tusindvis af liv. Det er denne donation, der har startet ideen om en udstilling om margarine. Udstillingen kan opleves på Medicinsk Museion fra 22. marts 2024 og viser, hvordan den store verdenshistorie hænger uløseligt sammen med vores kost, hverdagsliv og blodbaner.

Pressebillede: MARGARINEMANDEN. Podcast produceret af Third Ear for Medicinsk Museion. I podcasten MARGARINEMANDEN kan du høre hele historien om, hvordan professor Steen Stenders i over 20 år rejste rundt til hundredevis af supermarkeder i alverdens hovedstæder for at indkøbe kiks og kager. Han var på sporet af en farlig dræber… transfedtsyrer. Steen Stenders forskning i margarine og olier førte til ny lovgivning om tilladte mængder af transfedtsyrer, der i sidste ende redder tusindvis af menneskeliv. MARGARINEMANDEN kan høres, hvor du hører podcast fra 11. marts 2024. Kan høres her: https://shows.acast.com/third-ear-science

 

I et af udstillingens to rum, kan du prøve en interaktiv installation, hvor du kan forme margarine med bevægelserne fra egen krop. Ved hjælp fra AI kan de besøgende lege med den bløde margarine og på den måde få en fornemmelse af margarines taktilitet og konsistens. Se en testfilm her. Interaktion: YOKE