Metascent – en udstilling om menneskets duft

14. Maj – 31. August 2014.

 

Metascent er en eksperimenterende udstilling om menneskets duft. I udstillingen kunne man lugte til og dvæle ved menneskets duft i flere afskygninger. Duftsymptomer fra den syge krop og duftspor fra den raske krop blev indsamlet og forsøgt gjort tilgængelige for besøgendes næser.

Metascent - en udstilling om menneskets duft

Om udstillingen

Metabolisk duft

Udstillingstitlen Metascent er en forkortelse af ’metabolic scent’, dvs. metabolisk (stofskiftets) duft. Vores kropslugt er bl.a. bestemt af vores stofskifte, og dermed er vores lugt også en indikation på vores generelle sundhedstilstand, eventuelle sygdomme, fordøjelse, vores næringsindtag og sågar humør. På udstillingen får man mulighed for at opleve og forholde sig til disse dufte på flere niveauer.

Unikke duftoplevelser

Vi bliver hele tiden mere eller mindre frivilligt udsat for et bombardement af dufte og lugte. Hvis vi ikke vil se noget, kan vi vende ryggen til. Vi kan stoppe ørene til, hvis der er ting, vi ikke vil høre. Men næsen lader sig ikke sådan afkoble. Vi kan trække vejret anstrengt gennem munden for en periode, men uanset hvad, så inhalerer vi duftmolekyler – såkaldte odoranter – med indåndingsluften. Duftoplevelser er derfor svære at undgå, men samtidig stærkt subjektive. I Metascent lægges der derfor vægt på at værne om de besøgendes egne umiddelbare duftoplevelser. Udstillingen giver således plads til at besøgende selv får næse for sagen før indholdsbeskrivelser præsenteres og forklares.

Duftnoter – top, midte og base

Udstillingens tekster er skrevet som en analogi til en parfumes ’noter’ i henholdsvis top, midte og base. Duftnoter bestemmes på baggrund af kendskab til molekylers flygtighed og tyngde, og udstillingens tekster folder sig ud i tre lignende niveauer: et umiddelbart kropsligt og følelsesbetonet niveau, et faktuelt indholdsniveau, og et metareflektorisk niveau, der præsenterer overvejelser om at udstille duft. Metascent er således både en umiddelbar og konkret udstilling, men også en avanceret og tankevækkende udstilling.

Hvordan udstiller man duft? – Et eksperiment

Udstillingen præsenterer fire forskellige måder at formidle duft på i en udstillingskontekst. I fire installationer kan man opleve hhv. fastholdt duft, substitueret duft, duft på duftens egne flygtige præmisser og endelig en invitation til at dele egne duftoplevelser fra udstillingsbesøget eller personlige minder og anekdoter om duft.

Udstillingen er baseret på et PhD forskningsprojekt af sanse- og kultursociolog Anette Stenslund.

Lugtesansens anatomi

Billeder fra udstillingen

Duftminder

metascent_duftminder

En del af udstillingen bestod af en installation med stofprøver med kropsdufte fra forskellige personer. En lang række anonyme deltagere placerede stoffet et valgfrit sted på kroppen, direkte på huden. De blev bedt om at bruge stoffet så meget som muligt over en til syv dage, og derefter aflevere det til Medicinsk Museion i en lille pose sammen med en tekst om, hvordan stof-stykket var anvendt.

Kvinde. 42 år.
Dette er lugten af min venstre fod 24/7. Den har spillet to basketkampe, siddet på kontor, gået gennem Kongens Have, været til baskettræning og har sovet om natten.

Mand. 48 år.
Stoffet har ligget mod min torso i 3 timers myldretidstrafik.

Kvinde. 42 år.
Stoffet har siddet under min højre arm – I siden af min BH. Fra efter morgenbad til sengetid. Dvs. alle arbejdsdage og heriblandt to lettere opslidende møder à 4 timers varighed.

Mand. 38,5 år.
En almindelig dag med møde, hvor jeg bruger konfrontation og en aften løbetur – Kluden var i min højre knæhase.

Mand. 23 år.
Stoffet var placeret under min benskinne, under to timers fodboldtræning.

Mand. 18 år.
Kluden lå i min sok under byvandring og fest en hel dag. Jeg indtog meget alkohol med kluden på.

Kvinde. 20 år.
Jeg var til fest lørdag aften, hvor jeg dansede og drak. Kluden lå på brystet i BH’en. Så om natten under samleje røg den af. Jeg tog den på igen næste morgen.

Kvinde. 30 år.
Jeg har haft den liggende i BH’en (under højre bryst) fra 12-tiden torsdag til 15-tiden fredag. Torsdag aften og nat sad jeg i en bus på vej til Berlin. Der var meget varmt i bussen, og jeg sov vel max to timer. Meget træt. I Berlin regnede og blæste det og sammen med manglende søvn, følte jeg i en periode, at jeg svedte koldsved.

Mand. 23 år.
Stoffet lå i mine underbukser en hel arbejdsdag. Duften af uvaskede nosser.

Mand. 62 år.
Havde kluden på maven, mens jeg flyttede i 2 timer fra 5. sal til 1. sal + efterfølgende familiesøndagsfrokost.

Presse

Duften af sur sok (TV2 Lorry, Nyhederne d. 5. maj 2014)

Kropslugte på glas (TV2 Lorry, Lounge d. 12. maj 2014)

Lav en smelfie: Museum efterlyser kropslugte (Metroexpress d. 10. april 2014)

Din lugt er dit andet fingeraftryk (Ingeniøren d. 11. maj 2014)

Indslag i Go’ aften Danmark (TV2 maj 2014)

Metascent credits