psyk feat

Psykiatrirummet

Psykiatrirummet er et eksperiment. Vi har lukket vores gamle permanente psykiatriudstilling, men i stedet for at opbygge en ny, har vi etableret en hybrid mellem udstilling, åbent magasin og fagligt inspirationsrum. Det er et mangfoldigt rum i bevægelse, der er til for at blive brugt.

Psykiatriens århundredlange historie er nærværende i form af bl.a. dårekiste, hjernekasse, tvangsstole, manualer, spændetrøjer, krampeseng, psykokirurgi, elektrochokapparat, klorpromazin og andre medikamenter, hjernekasse og patientkunst. Meget har ændret sig de sidste 50 år, men de vigtige spørgsmål er stadig til diskussion: Hvad er psyken? Hvornår er social afvigelse sygelig? Hvordan spiller livshistorie, kemi, genetik og omverden sammen?

Det nye psykiatrirum har fem funktioner:

psykiatrisky brun1) Et åbent magasinrum hvor man kan se og studere alle de genstande, billeder og arkivalier fra psykiatrisk forskning og behandling, som Medicinsk Museion har i gemmerne.

2) Et indsamlingsrum hvor vi efterlyser og indsamler nye genstande fra dagens psykiatri.

3) Et inspirationsrum hvor ideer til nye udstillinger (også på andre museer!) kan tage form – med genstandene og billederne i rummet som udgangspunkt.

4) Et seminarrum hvor mindre grupper af studerende, professionelle, patientforeninger m.m. kan mødes og diskutere psykiatriens fortid, nutid og fremtid – med dens materielle og visuelle historie som nærværende baggrund.

5) Et provokationsrum hvor vi stiller tankevækkende spørgsmål til psykiatrien i dag og i fremtiden, f.eks. om psykiske lidelser eventuelt skyldes bakteriefloraen i tarmen?

Psykiatrirummet er vokset ud af Medicinsk Museions eksperimenterende tilgang til udstillingsmediet og til museumsudstillingen som brugsgenstand. I øjeblikket kan man se Har du husket det hele?, som både er en garderobe og en lille udstilling om proteser, samt Biohacking: gør-det-selv!, hvor vi har lavet et rum i museet om til et arbejdende biohacker-laboratorium.

Folkene bag (og i) rummet er: Professor emeritus og tidligere museumschef for Medicinsk Museion Thomas Söderqvist (idé og projektansvar), museumsinspektør Niels Christian Vilstrup-Møller (kurator og tovholder), konservator Nanna Gerdes (bevaringsarbejde), museumsinspektør Daniel Noesgaard (science tjek), adjunkt Adam Bencard (filosofiske tanker), cand.mag. Peter Meedom (research) og cand.mag.stud. Astrid Mo (web).

Adresse

Bredgade 62, 1260 København K

Postadresse:
Fredericiagade 18, 1310 København K
Telefon: 35 32 38 00 (man-fre kl. 10-14)

E-mail: museion@sund.ku.dk

Åbningstider

Tirsdag - fredag kl. 10  16
Weekender: 12 – 16
Mandag lukket
Klik her for mere info om åbningstider og priser

Følg os

Nyhedsbrev