TAK

Udstilling af Mads Steffensen & Flemming Møldrup i forbindelse med TV programmet “Skattejagt på museet”.

Om udstillingen

I efteråret 2022 debuterede Medicinsk Museion i TV-programmet “Skattejagt på museet”. I programmet dykker Flemming Møldrup & Mads Steffensen ned i medicinhistorien og går på skattejagt i vores arkiver. Undervejs bliver de klogere på gamle behandlingsformer, den nyeste forskning og møder også de etiske dilemmaer, der findes i arbejdet med medicinske samlinger. I løbet af programmet skaber Mads og Flemming en udstilling, som kan opleves her på Medicinsk Museion.  

Skattejagt på museet, DR

Se programmet Skattejagt på museet | DRTV

Det kan du opleve

Fra lægekunst til videnskab
I udstillingen præsenterer Mads og Flemming behandlingsmetoder, som mennesker har været udsat for gennem tiden. Åreladninger, brækmidler, særlige nåle til at skabe betændelse. Man har dissekeret dyr for at lære om menneskets anatomi, man har amputeret kropsdele før bedøvelse blev udbredt, behandlet syfilis med kviksølv og brugt smeden som tandlæge. Man har sat sin lid til apotekets urteblandinger, og man er gået opfindsomt til værks i kampen for at undgå uønskede graviditeter. 

I udstillingen kan du høre om tre etiske dilemmaer – og stemme om, hvad du synes er det rigtige at gøre.

Kærlig hilsen Mads og Flemming

“Det står lysende klart for os, at det gennem tiden har været brutalt og fyldt med usikkerhed at blive syg. At både mennesker og dyr har lagt kroppe til helt vanvittige behandlingsmetoder, forsøg og prøvelser. At nogle har betalt en høj pris i jagten på at nå til dér, hvor vi er i dag: På toppen af udviklingsbjerget – et bjerg af andre kroppes lidelser. Så vi vil gerne sige TAK. Tak til alle de mennesker og alle de dyr, som har levet før os; som er blevet syge før os. Tak fordi I har været med til at udvikle lægevidenskaben; tak fordi I har taget én for holdet. Vid, at alt det horrible, I har været udsat for, fordi man ikke vidste bedre, ikke har været forgæves. Alle soldater, der har fået amputeret lemmer i møgbeskidte lader uden bedøvelse, alle forsøgsdyr, der er blevet smurt med kræftfremkaldende stoffer, alle jer som er endt på museer og som undervisningsmodeller, før vi talte om samtykke – alle jer siger vi tak til i dag.

Kærlig hilsen

Flemming Møldrup & Mads Steffensen”

Griseben fra de veterinære samlinger

I programmet fik Flemming og Mads mulighed for at skære i griseben med gamle instrumenter, for at blive klogere på både kirurgens og anatomens arbejde. Ben og instrumenter kan ses i udstillingen.

Billeder fra optagelserne

Bag udstillingen

Denne udstilling er kurateret og formidlet af Flemming Møldrup & Mads Steffensen. Museets ansatte har assisteret med opsætningen og har hjulpet Mads og Flemming undervejs. TV-programmet er produceret til DR1 af Snowman Productions.

Logo