Tiden i kroppen

Din krops tidsfornemmelse er afstemt efter dine omgivelser. Døgnrytmen er synkroniseret med solens bevægelser. Men dit sociale liv, dine familieforhold, hvornår du spiser, og andre ting som elektrisk lys kan alt sammen også påvirke dit indre ur. Kroppens ur er ikke eksakt. Rytmerne svinger – nogle står tidligt op, mens andre lever mest om natten. Der går lang tid, før nyfødtes døgnrytme har stabiliseret sig. Man behøver ikke være forsker for at vide, hvordan det føles, når det indre ur forstyrres – tænk blot på  morgenen efter en søvnløs nat eller følelsen af jetlag efter at have krydset flere tidszoner.

Self Portrait as Time

Marcus Coates[UK], 2016, Digital video.

Filmen viser en performance, hvor kunstneren Marcus Coates i 12 timer fulgte sekundviseren med sin finger. Med denne konstante bevægelse kropsliggør kunstneren tiden og uret. Om sin performance har Coates udtalt: “Ofte forsvandt afstanden mellem mig og uret, og jeg troede fuldt og fast på, at jeg bevægede sekundviseren og kontrollerede tiden.”

test er test

NightWatch_Light Exposure 2010–2012

Susan Morris[UK], 2014, Vægtæppe: Bomuld og linned.

Vægtæppet er en vævet optagelse af en krop og dens daglige møde med verden. Hver tråd repræsenterer lys- og mørkeeksponeringen i løbet af en dag, optaget af kunst-nerens Actiwatch – en aktivitetsmåler, der blev fastspændt på kroppen. De tre kurvede linjer viser sollysets sæson- bestemte variation i kunstnerens hjem i London. Morris interesserer sig for tidens rationalisering i nutidens samfund og dens indvirkning på cykliske rytmer som søvnmønstre.

NightWatch_Light Exposure 2010–2012

  • Susan Morris[UK], 2014, Vægtæppe: Bomuld og linned.

     

  • Vægtæppet er en vævet optagelse af en krop og dens daglige møde med verden. Hver tråd repræsenterer lys- og mørkeeksponeringen i løbet af en dag, optaget af kunst-nerens Actiwatch – en aktivitetsmåler, der blev fastspændt på kroppen. 

  • De tre kurvede linjer viser sollysets sæson- bestemte variation i kunstnerens hjem i London. Morris interesserer sig for tidens rationalisering i nutidens samfund og dens indvirkning på cykliske rytmer som søvnmønstre.

Twin Charts

Heath Bunting[UK], 2015–2016, Papir og farveblyant.

Skemaerne viser kunstnerens, hans partners og deres nyfødte tvillingers søvn- og spisevaner. Buntings formål var at ”forudsige og optimere familiens søvnvaner”. Udsnittet viser daglige skemaer i løbet af en måned. Spædbørn udvikler deres døgnrytme, når de er mellem seks uger og seks måneder gamle. Denne første periode forstyrrer forældrenes indre ur, hvilket kan have en negativ indvirkning på deres helbred.