Tid

Alle celler i din krop holder øje med tiden, hele tiden.
Vores kroppe er evolutionært udviklede til at være synkrone med solens gang. Døgnrytmen regulerer vores adfærd, fx hvornår vi sover og spiser, og påvirker molekylære processer i vores krop, som fx produktionen af hormoner. Bliver rytmerne for forstyrrede, kan vi blive syge. Tid er et grundvilkår i vores eksistens og daglige liv. Du kan “tage noget tid” til dig selv, få “kvalitetstid” med din familie eller “spilde tiden” på ingenting. Men tid er også et spørgsmål om magt og ulige muligheder. Vi har ikke alle lige muligheder for at styre den. Flygtninge kan vente i årevis ved en grænse, mens forretningsfolk flyver jorden rundt på et øjeblik. Denne sektion udforsker, hvor centrale kroppens rytmer er for oplevelsen af at være menneske. Hvordan tiden i vores kroppe bliver påvirket af vores omgivelser. Fra helt ny forskning i kronobiologi til tidens betydning i arbejderbevægelsen og søvnens rytmer

Videnskabelig tid

Podcast
Tiden: Ved din krop, hvad klokken er?

Kroppen har et indre ur, der binder os til planetens rytme – helt ned i vores celler. Det udforskes i den såkaldte kronobiologi eller circadian biology, der studerer døgnrytmer i kroppen på molekylært plan – som tilsyneladende spiller en rolle i kroppens fysiologiske liv. Det er et felt, der rejser store spørgsmål både om individuel sundhed og samfundsmæssige strukturer – for eksempel hvordan elektrisk lys, skiftearbejde og ændrede spisemønstre påvirker kroppen?

Tid…

empor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniamLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.