MargarineUdstillinger

22 kg margarine

22 kg! Så meget margarine spiste den gennemsnitlige dan­sker i 1936. Nok til en verdensrekord og et enormt forbrug af et produkt, som ikke fylder meget i dag, men som plejede at være overalt: I reklamerne, i køkkenet og i vores blodårer. Margarine har sat sine spor i danskernes kultur og sundhed. Det viser vi i en ny udstilling, der åbner på Medicinsk Museion 22. marts.

Margarine blev opfundet som et alternativ til smør i 1869 af den franske kemiker Hippolyte Mège-Mouriès. Den blev en succes, fordi det var billigt og tilbød den vok­sende befolkning et langtidsholdbart og næringsrigt produkt. Det nye “kunstsmør” blev verdenshistoriens første succesfulde syntetiske fødevare og førte an, da produktio­nen af vores mad flyttede fra gården til fabrikken.

Har ikke rettigheder - slet

Det skift blev startskuddet til en debat, som også i dag optager forbrugere og udfordrer forskere og lovgivere. Hvad er sundt eller usundt? Naturligt eller unaturligt? Margarinens historie er fortællingen om viden­skabens og reklamens magt og om, hvordan vores følelser for mad og forståelse af kroppen skulle ændre sig for altid.


I 1946 kunne biografgængere i nyhedsprogrammet Ugerevyen se, hvordan margarineproduktionen var kommet i gang igen efter 5 års pause. Her lærte man samtidig, hvordan margarinen blev produceret.

Læs mere om vores kommende udstilling om margarine