Medicinsk Museion vinder Formidlingsprisen 2022

Medicinsk Museion har vundet Formidlingsprisen 2022 for udstillingsprojektet ”Verden er i dig”. Gennem videnskab, samtidskunst og historiske genstande undersøgte ”Verden er i dig”, hvordan vores kroppe er forbundet med verden i og omkring os.

Medicinsk Museion vinder Formidlingsprisen

Medicinsk Museion har vundet Formidlingsprisen 2022 for udstillingsprojektet ”Verden er i dig”. Gennem videnskab, samtidskunst og historiske genstande undersøgte ”Verden er i dig”, hvordan vores kroppe er forbundet med verden i og omkring os. Projektet blev udfoldet på mange platforme; podcasts, filmprogram, omvisninger, publikumsundersøgelser og en udstilling på Kunsthal Charlottenborg fra 30. september 2021 – 16. januar 2022.

Åbner døren til nye forståelser af vores krop i verden
Karen Bech Jessen, forperson for Museumsformidlere i Danmark – MiD – motiverer prisen til Medicinsk Museion således:

”Medicinsk Museion har med deres udstilling og formidlingsprojekt ”Verden er i dig” formået på forbilledlig vis, at formidle noget så vanskeligt som ny biomedicinsk forskning. Ved at inddrage kultur, kunst, historie, biologi, filosofi og flere andre discipliner, har de åbnet døren for publikum til nye forståelser af deres krop og dennes forbundethed med verden. De har formået at formidle en kompleks viden, forståelse og forskning på en meget alsidig, kreativ og seriøs møde, hvor det også viser, at samarbejde kan styrke formidling.”

 

Et tværfagligt udstillingsprojekt
Lektor Adam Bencard fra Medicinsk Museion, der sammen med Jacob Lillemose, Kristin Hussey og Malthe Kouassi Bjerregaard har kurateret udstillingen, fortæller glad og stolt om prisen:

”Verden er i dig var et stort eksperiment i Medicinsk Museions arbejde med at formidle ny biomedicinsk forskning i krydsfelterne mellem videnskab, kunst, kultur og historie. Projektet tog afsæt i helt ny biomedicinsk forskning, der arbejder på at forstå vores kroppe, vores sundhed og vores verden. Men samtalerne om forskningens indsigter flyder over i kunst, historie, kultur, filosofi, politik og mere. Vi mener at den slags tværfaglige og brede diskussioner om forskning og samfund er ekstremt vigtige, og vi er derfor særligt glade for at vinde Formidlingsprisen.” 

Læs mere om udstillingen

Bag udstillingen
Udstillingen blev til takket være støtte fra: Novo Nordisk Fondens tematiske program i uddannelse og formidling, Velux Fonden, Bikubenfonden, Beckett Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Direktør Espen og Hustru Tanja Neergaard Dinesens Fond. Kunsthal Charlottenborgs udstillingsprogram er støttet af Augustinus Fonden, Det Obelske Familiefond og Statens Kunstfond.
Verden er i dig blev kurateret af Medicinsk Museion (en del af Institut for Folkesundhedsvidenskab og– CBMR) på Københavns Universitet. Udstillingen er produceret i samarbejde med Kunsthal Charlottenborg.

Kurateret af Adam Bencard, Jacob Lillemose, Kristin Hussey og Malthe Kouassi Bjerregaard.

Om Medicinsk Museion
Medicinsk Museion er Københavns Universitets museum for medicinens kultur og historie. Museet er en del af Institut for Folkesundhedsvidenskab og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research. Museet arbejder på at skabe fantasifulde og undersøgende udstillinger, events og debatter, der bygger vi bro mellem den brede offentlighed og den nyeste forskning. Vi ønsker at uddybe forståelsen af sundhed, sygdom, krop & sind, og i sidste ende berige folks liv.

Om MiD – Foreningen af museumsformidlere i Danmark
MiD er en landsdækkende forening, hvis formål er at styrke, udvikle og synliggøre arbejdet med museumsformidlingen – herunder udstillinger og undervisning ved danske museer og lignende kulturinstitutioner.

Kontakt
Pressemedarbejder: Julie W. Tovgaard, julie.tovgaard@sund.ku.dk / +45 9351 6016
Kurator og lektor: Adam Bencard, adam@sund.ku.dk / +45 3532 0875

Fotos: David Stjernholm

Herunder kan du se eksempler på forskellige formater, vi har arbejdet med i forbindelse en udstillingsprojektet; podcasts, omvisninger, en udgivelse, plakater og foredrag.

Podcast om mikrober

Verden er i dig
De sidste 10 år er der kommet en bølge af forskning, der udforsker vores kroppes komplekse mikrobielle økosystemer. Denne podcastserie undersøger, hvordan vores kroppe er fysisk forbundet med den verden, vi lever i.

Hør podcast

Documentation, reflections, lessons

A new free publication from Medical Museion. This publication documents the intricate process of realising The World is in You through the recollections and reflections of the core people involved in the project.

Læs mere

Podcast om generationer

Verden er i dig
Bliver du påvirket af det, din bedstemor spiste? Er traumer arvelige? Det er spørgsmål, der bliver taget op i den såkaldte epigenetik. Denne podcastserie undersøger, hvordan vores kroppe er fysisk forbundet med den verden, vi lever i.

Hør podcast

Podcast om rummet

Verden er i dig
Hvad sker der, hvis vi opholder os, hvor der ikke er noget tyngdekraft? Denne podcastserie undersøger, hvordan vores kroppe er fysisk forbundet med den verden, vi lever i.

Hør podcast

Podcast om tid

Verden er i dig
Kroppen har et indre ur, der binder os til planetens rytme – helt ned i vores celler. Denne podcastserie undersøger, hvordan vores kroppe er fysisk forbundet med den verden, vi lever i.

Hør podcast

Udstillingsplakater

Verden er i dig
Vi har fået trykt fire plakater til vores museumsbutik, som er udviklet til udstillingprojektet “Verden er i dig” af illustrator Sofie Louise Dam. De fire plakater viser forskellige videnskabelige temaer; kronobiologi, epigenetik, mikrobiomet og rummedicin.

Læs mere