Aftenkonsultation: Børn og unge i mistrivsel

3. oktober, 2023, 19:00

Til denne Aftenkonsultation skal vi høre om børnepsykiatriens historie, og om hvad der sker med vores børn og unge i dag – hvorfor mistrives så mange, hvordan kan en diagnose hjælpe dem her og nu, og hvad skal der til for skabe et bedre liv for børn og unge?

Køb billet

Alt for mange børn og unge mistrives i det danske samfund. Sidste år udkom en række forskningsrapporter, der tydeliggjorde, hvor galt det står til. Hver 3. unge i Danmark rapporterer dårligt mentalt helbred. Samtidig stiger antallet af børn og unge med diagnoser.

Til denne Aftenkonsultation skal vi høre om børnepsykiatriens historie, og om hvad der sker med vores børn og unge i dag – hvorfor mistrives så mange, hvordan kan en diagnose hjælpe dem her og nu, og hvad skal der til for skabe et bedre liv for børn og unge?

Nina Tejs Jørring er forperson for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab og overlæge i børne- og ungdomspsykiatri. Hun vil forklare, hvorfor det er godt, at vi diagnosticerer flere børn og unge i dag, og hvorfor vi generelt ser mere psykisk sygdom i dag end tidligere. Derudover vil hun komme ind på betydningen af aftabuisering og afstigmatisering og hvilke behandlingsformer, der virker bedst hos de børn og unge og deres familier, der mistrives alvorligt.

Vi skal også høre om børnepsykiatriens historie. Hvorfor fik psykiatrien først for alvor øje på børn i starten af 1900-tallet, og hvordan udviklede den medicinske forståelse af psykisk sygdom hos børn sig frem til Anden Verdenskrig? Med udgangspunkt i bl.a. patientjournaler fra Rigshospitalets børnepsykiatriske afdeling fra 1935 samt børnepsykiatriske lærebøger fortæller historiker og ph.d., Jennie Sejr Junghans, om diagnoser, behandlinger og medicinske tilgange i perioden fra starten af 1900-tallet frem til 1950’erne, hvor børnepsykiatri blev officielt konstitueret som medicinsk speciale.

Foredragsholdere:
Jennie Sejr Junghans, ph.d. i historie, Saxo-Instituttet
Nina Tejs Jørring, forperson for Børne- og Ungdomspsykiatrisk selskab og overlæge i børne- og ungdomspsykiatri, Region H

Aftenkonsultationer på Medicinsk Museion
Efterårets Aftenkonsultationer handler om mental sundhed. I løbet af tre aftener, skal vi høre om psykedelika og psykisk sygdom, stress og samfundsstrukturer og om børn og unge i mistrivsel.

Læs om alle tre Aftenkonsultationer her.

Aftenkonsultationerne på Medicinsk Museion er en foredragsrække, hvor fagfolk og forskere undersøger og tager pulsen på sundhedsvidenskabens fortid, nutid og fremtid. Aftenkonsultationer anbefales til uhelbredeligt nysgerrige, der søger smitstof til eftertanke.

Aftenkonsultationerne foregår i auditoriet fra 1787, der oprindeligt blev bygget som det Kongelige Kirurgiske Akademi. Efter konsultationen anbefales det at tage en drink og en spadseretur rundt i museets udstillinger.

Husk at en hypokonderbillet til alle tre arrangementer kan købes med en helende rabat.