Series of three photos showing a so-called hysterical woman yawning_Wellcome Collection.

(Udsolgt) Aftenkonsultation: Kvinder som patienter

25. april, 2023

Til denne Aftenkonsultation skal vi høre om hysteri som diagnose, og behandling af syge kvinder både historisk set og med nutidigt blik. Der er stadig i dag stor forskel på mænd og kvinders patientforløb i det danske sundhedssystem.

Køb billet

Der er stor forskel på mænd og kvinders patientforløb i det danske sundhedssystem. Kvinder bliver gennemsnitligt diagnosticeret senere end mænd og først i de senere år, er man begyndt at se nærmere på kønnenes forskelle i sygdom og behandling. Mange forskningsstudier forholder sig ikke nævneværdigt til køn, og der bliver forsket mindre i kvindesygdomme. En af udfordringerne er de kvindelige hormoner, der ofte besværliggør forskning i kvinders sundhed.

Til denne Aftenkonsultation skal vi høre mere om kvinder som patienter – både i dag og historisk set. Sundhedssociolog Pernille Tanggaard vil gøre os klogere på kønsforskelle i behandlingssystemet i dag. Derefter ser vi nærmere på kvinder som patienter i et historisk perspektiv. Kulturhistoriker Jennie Sejr Junghans vil fortælle om kvinder, der døde i barselssengen, om hysteri som diagnose, og hvordan man behandlede og opfattede syge kvinder historisk set.

Foredragsholdere:
Jennie Sejr Junghans, kulturhistoriker og studielektor ved SAXO-instituttet
Pernille Tanggaard, Professor i sundhedssociologi ved Folkesundhedsvidenskab – SDU

Praktisk info
25. april kl. 19.00 – 21.00

Medicinsk Museion, Bredgade 62

Aftenkonsultationer på Medicinsk Museion

Medicinsk Museion byder velkommen til en ny sæson af Aftenkonsultationer. I foråret 2023 vil vi med tre arrangementer sætte fokus på kvinder og sundhed med tre forskellige temaer.
Med både historisk og nutidig vinkel, skal vi høre om kvinder som patienter, om fertilitet og om ligestilling inden for forskning og sundhedsvidenskab

Aftenkonsultationerne på Medicinsk Museion er en foredragsrække, hvor fagfolk og forskere tager pulsen på sundhedsvidenskabens fortid, nutid og fremtid. Aftenkonsultationerne anbefales til uhelbredeligt nysgerrige, der søger smitstof til eftertanke.

Aftenkonsultationerne foregår i auditoriet fra 1787, der oprindeligt blev bygget som det Kongelige Kirurgiske Akademi. Efter konsultationen anbefales det at tage en drink og en spadseretur rundt i museets udstillinger.

Husk at en hypokonderbillet til alle tre arrangementer kan købes med en helende rabat.

Aftenkonsultation: Æg og sæd
Med professor emerita, dr.phil. og forfatter Birgitte Possing og overlæge og professor Henriette Svarre Nielsen
15. marts kl. 19.00
Læs mere

Aftenkonsultation: Foregangskvinder og forskende kvinder
Med Maria Kristiansen, professor og viceinstitutleder på Institut for Folkesundhedsvidenskab og Louise Ludvigsen, ph.d. på Saxo-instituttet
11. maj kl. 19.00
Læs mere