Kulturnat

Kulturnat på Medicinsk Museion

14. oktober, 2022

Kulturnat om mavens mysterier. Der vil være foredrag, lydkunst og børneaktiviteter.

Køb kulturpas

Mavens Mysterier

Gravide maver, fordøjende maver og mavens mikrober. Hør om Danmarks første fødselslæge, kom tæt på historisk lavementudstyr og stomi-poser, og spis dig gennem en buffet af gravide kvinders cravings. Først på aftenen kan hele familien lære om de vildeste ni måneder af et menneskeliv, når vi følger fosterets udvikling bag mors navle. Aftenen slutter med en stemningsfuld lydinstallation om de trillioner af mikrober, der bebor menneskets tarme. Følg mavefornemmelsen og kig forbi!

Program

18:15 – 20:00
Familieaktivitet: Byg en baby
I årets børneaktivitet ser vi nærmere på de vildeste 9 måneder i dit liv, og følger fosterets udvikling bag mors navle. Hvornår begynder hjertet at slå? Og kan et foster egentlig høre noget? Tag børnene i hånden og udforsk tilblivelsen af et menneske.

19:00 – 21:00
Smag dig gennem en craving-buffet
Har du nogensinde haft en ustoppelig trang til at smovse pickles og appelsiner, eller slet ikke kunnet udstå tandpasta og rå løg? Kom og smag vores buffet af cravings og madleder, og fortæl os om dine egne. I samarbejde med et forskningsprojekt om gravides spisevaner, undersøger vi forskellige lyster til mad.

19:00 – 19:15 og 21:00 – 21:15
Talk: Mavens historie
Maven er et af menneskets centrale organer. Hver dag fordøjer den vores mad og omsætter den til energi. Men hvordan har lægevidenskaben egentlig tænkt om maven og dens funktioner gennem historien? Hør lektor Adam Bencard fortælle om vores forståelse af maven – fra antikkens ”ovn” til 1800-tallets ”laboratorie” og nutidens ”hjerne”.

19:30 – 19:45 og 21:30 – 21:45
Talk: Den gravide maves hemmeligheder
Hvad gemmer gravide maver? I dag er det almindeligt at lave scanninger i løbet af en graviditet. Men hvordan kunne læger og jordemødre få viden om fosterudvikling inden ultralyd blev opfundet? Det prøvede lægen Mathias Saxtorph at undersøge ved at indsamle raske og syge fostre. Hør lektor Karin Tybjerg fortælle om en af Danmarks første fødselslæger

20:00 – 20:15 og 22:00 – 22:15
Talk: Stofskiftet – et billede på verden
Sprog: Engelsk Stofskiftet er en stærk metafor. Det kan bruges om samfundet, der opretholder sig selv ved kun at optage det, der kan blive til næring. Resten sorteres fra. Hør hvordan stofskiftet som metafor former synet på bl.a. værdigt og uværdigt liv. Ved Postdoc Olivia Spalletta og professor Mette Nordahl Svendsen.

21:00 – 21:30 og 22:00 – 22:30
Konservatorerne viser genstande
Konservatorerne har været i museets gemmer – kom forbi og se, hvad de har fundet! Kom helt tæt på gamle og nye stomiposer. Se historisk lavementudstyr der kan tømme maven. Hør om moderne gastric bypass-band, der lukker mavesækken for at fremme vægttab og en hel masse andre genstande.

22:30 – 23:30
Værk: Har du talt med dine mikrober i dag?
Der boltrer sig milliarder af mikrober i dine tarme – helt op til 2 kilo! De påvirker dit helbred og din sindstilstand mere end du tror. Men hvem er disse mikrober? Vil de dig noget? Og vil du dem noget? Det undersøger dette værk igennem lyd og billeder. Værket er en del af podcastserien ”Bakteriekultur” med visuals af kunstnerduoen Baum & Leahy.