Fedme – Hvad er problemet?

4. oktober 2012 – 2. april 2017

Udstillingen angriber et af tidens største sundhedsproblemer: Fedme og overvægt. Hvorfor er det så svært at komme af med fedtet igen?

Billede fra udstillingen Fedme

Fedme / Obesity

Om udstillingen

Vi læser hver dag overskrifterne om, hvordan overvægten truer folkesundheden, fordi mange risikerer at blive kronisk syge af følgesygdomme som type-2 diabetes, kræft og forhøjet blodtryk. Går man forskerne på klingen kan ingen dog tilsyneladende sætte den afgørende finger på, hvorfor flere og flere bliver svært overvægtige.

Udstillingen giver ikke opskriften på en flad mave, men derimod en udforskning af, hvad der egentlig er problemet.

Inden for sundhedsforskningen arbejdes der på højtryk for at løse gåden, og alene de seneste fem år er der gjort adskillige opdagelser, der vækker forhåbninger om, at det helt store gennembrud er lige om hjørnet. Udstillingen vil tage fat på problemet fra flere vinkler, for at vise, hvordan fedmen er blevet forstået og behandlet før og nu. Samtidig vil udstillingen beskæftige sig med den nyeste forskning og måske løfte en flig af fremtidens slør.

Udstillingens omdrejningspunkt er fedmeoperationen Gastric Bypass. I midten af 1990erne opdagede en gruppe læger, at netop denne operation nærmest øjeblikkeligt helbredte patienter med type-2 diabetes. Denne utilsigtede effekt af operationen, der ellers var ordineret for at understøtte et vægttab, har ført til ny forskning i mave-tarmsystemets hormoner og deres betydning for kroppens stofskifte og dermed til en ny forståelse af årsagen til fedme.

Fedme – Hvad er problemet?

Medicinsk Museion åbnede den nye udstilling Fedme – hvad er problemet? i starten af oktober 2012 (den kan ikke længere opleves). Udstillingen gav ikke opskriften på en flad mave, men var derimod en udforskning af, hvad der egentlig er problemet. Se en introfilm til udstillingen her. 

Sneak peek i udstillingen Fedme – Hvad er problemet?

Denne film viser klip fra udstillingens første dage.

Katalog

Bag udstillingen

Udstillingen er lavet af en gruppe af Medicinsk Museions medarbejder: Bente Vinge Pedersen, Niels Christian Vilstrup-Møller, Nanna Gerdes, Ane Pilegaard Sørensen og Sven Erik Hansen med hjælp fra en lang række eksperter fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Hvidovre Hospital m.fl.

Fra udstillingsåbningen

Åbning: Fedme – Hvad er problemet?

Ulla m. Wewer er dekan og byder velkommen. Hør hendes åbningstale her.

Thorkild I. A. Sørensens tale om fedme og diabesity-epideminen

Thorkidl I. A. Sørensen taler om diabesity-epideminen, sammenfaldet af diabetes og fedme (obesity), ved åbningen af Medicinsk Museions udstilling Fedme – hvad er problemet?