LIGHT BREAK

11. april – 17. august 2014

Billede fra udstillingen Light Break

Billede fra udstillingen Light Break

Om udstillingen

Light Break tager afsæt i den medicinske lysterapi, som læge og nobelprismodtager Niels Ryberg Finsen foretog sidst i 1800-tallet. Denne del af medicinhistorien har ført billedkunstneren Nicolai Howalt til et arbejdsfelt, hvor solens stråler er det centrale omdrejningspunkt. I fotografiske unika værker undersøges og billedliggøres den synlige og usynlige del af lysspektret, solens kraft og dens livgivende og destruktive stråler.

Light Break er et dokumentarisk og æstetisk sammenstød mellem fotografi, videnskab og billedkunst. Udstillingen afspejler Nicolai Howalt’s grundlæggende og fotografiske interesse for lyset som materiale. I sine undersøgelser anvender Howalt 1800-tallets videnskabelige metoder og apparater. Eksempelvis har han lånt en række af Finsens optikker fra Medicinsk Museion. Inspireret af Finsens metode absorberer Howalt ved hjælp af farvede filtre dele af solens stråler og lader det resterende udvalgte område af det elektromagnetiske spektrum passere gennem originale bjergkrystals-linser. Lysstrålerne opfanges derved på lysfølsomt, fotografisk papir (C-print) og fotogrammerne bliver således unikke, ubearbejdede aftryk af dele af solens stråler. Et nærmest motivløst univers af solen og lysets selv tager form i udstillingens store mængde billeder.

Om kunstneren

Nicolai Howalt (f.1970) er en internationalt anerkendt billedkunstner, der primært arbejder med fotografi. Hans praksis tager afsæt i virkelighedens verden. Med en konceptuel og abstrakt tilgang i værkerne undersøger og udforsker Howalt forskellige, ofte eksistentielle emner, og udfordrer samtidig det fotografiske medies grænser. På trods af de forskellige temaer i Howalts værker bevarer de altid en følelse af dualitet – det abstrakte og det reelle, liv og død, rædsel og fascination, endelig og uendelig.

Nicolai Howalt har modtaget en række legater og hædersbevisninger, blandt andet Niels Wessel Bagges Hæderslegat; Statens Kunstfond, Ny Carlsbergfondet og Hasselblad Foundation. Howalts værker er rigt repræsenteret i offentlige samlinger såsom The Israel Museum, Jerusalem; MUSAC, Spanien; Maison Européenne de la Photographie, Frankrig; The Museum of Fine Arts Houston, USA; Ny Carlsbergfondet; Statens Kunstfond; Esbjerg Kunstmuseum og Skagen Museum. Nicolai Howalt har udgivet bøger på forlagene Gyldendal, Hassla Books, Études Books og Hatje Cantz.

Nicolai Howalt er repræsenteret af Martin Asbæk Gallery, København, Edel Assanti, London og Bruce Silverstein Gallery, New York.

Anmelderne sagde

“Det er nogle ætsende, smukke fotografier af den runde skive i alle regnbuens farver. […] Ophængt i det smukke rum ligner det umiddelbart malede, minimalistiske farveeksperimenter, men i virkeligheden er der tale om et fantastisk koncept, der medierer mellem århundrederne.” Læs hele anmeldelsen på Kunsten.Nu

Med projektet ‘Light Break’ møder videnskab og kunst hinanden, når fotografen tager udgangspunkt i nobelpristager Niels Finsens lysterapeutiske eksperimenter fra slutningen af 1800-tallet.” Læs anmeldelsen hos Politiken.

Sådan har du aldrig set solens lys før” – Læs også Politikens interview med Nokolai Howalt.