Videnskabsfestival: Workshop

Om APPENDIX

Nytænkende museum
Levende læringsrum
Fagligt mødested

Appendix  bidrager til nye perspektiver på tidens vigtigste udfordringer indenfor medicin og sundhed. Vi nedbryder faglige siloer og faciliterer nysgerrige samtaler på tværs. Vi skaber involverende oplevelser, nytænkende læringsforløb og tankevækkende arrangementer for alle. Appendix er et initiativ, hvor vi siden 2022 og frem mod 2028 vil undersøge nye måder, formater og metoder at være et medicinsk museum på.

Hvad betyder Appendix? 
Appendix har flere betydninger. Det er blindtarmen – en del af den menneskelige krop der er placeret som en lille kroget forlængelse af tyktarmen, og hvis funktion for kroppen stadigvæk er et mysterium for sundhedsforskere. Appendix kan også være en samling af bilag i en bog, hvor læsere kan fordybe sig i mere detaljeret viden. Vi har startet Appendix for netop at skabe et sted for fordybelse og ny viden, og for at skabe møder imellem mennesker, museumsgenstande og forskning. Rummene der danner rammen om Appendix ligger i forlængelse af Medicinsk Museions udstillingslokaler, og har tidligere været brugt til at dykke ned i viden om menneskekroppen som blandt andet mikroskopisal. I dag er lokalerne renoverede og nyindrettede, og danner rammen for workshops, events og undervisning.

Herunder har vi samlet vores nyheder og blogpost om Appendix.

Læs nyheder
Appendix

Aktiviteter

Stakeholder-arrangementer
Stakeholder-arrangementer skabes i samarbejde mellem museet og dets stakeholdere. For os er en stakeholder et mennesker, der har et fagligt, personligt eller på anden måde spændende perspektiv på et sundhedsrelateret emne. Helt konkret plejer vores stakeholder-events at have form som en workshop. Workshoppen kan være del af et forskningsprojekt hvor mange forskellige interessenter og perspektiver skal inddrages, det kan være et indslag på en temadag, en fejring eller et jubilæum i anderledes rammer og meget mere. Events kan vare alt fra 30 min til flere timer – det er alt sammen noget vi planlægger i fællesskab. Vi tager vores rolle som museum seriøst, og derfor bruger vi ofte vores historiske og nutidige genstande, og vores museumsfaglige ekspertise som udgangspunkt og samlingspunkt i stakeholder-workshops.

Undervisning
Medicinsk Museion er et universitetsmuseum, og Appendix danner rammerne for hovedparten af museets undervisning, hvor vores forskere underviser bachelor og kandidatstuderende samt tilbyder Ph.d.-kurser. Med støtte fra Helsefonden er vi desuden i gang med at udvikle et undervisningsforløb til SOSU-studerende. Vi oplever, at vores genstandsbaserede undervisning kan gøre komplekse emner mere tilgængelige på alle uddannelsesniveauer.

Offentlige arrangementer
Vi kuraterer hvert år en række offentlige arrangementer. Tidligere har vi arrangeret knogle-croquis, broderiworkshops, skriveworkshops med forfattere som Caspar Eric, Gry Dalgas og Anna Rieder. Hver måned åbner vi desuden dørene for Åben samling, hvor vores eksperter viser de besøgende genstande fra vores gemte samlinger, og hvor gæster selv kan få lov til at røre ved genstande.

Sådan gør vi

Vi tager udgangspunkt i metoden genstandsbaseret undervisning (på engelsk Object Based Learing). Her er genstande en integreret og central del af samtale- og læringsprocessen. Vi bruger genstande til både undervisning, workshops og events. For os er det ikke centralt om vores gæster tilegner sig bestemt viden om en genstand, det centrale er den samtale der opstår med genstanden som centrum. Medicinhistoriske genstande har den fantastiske egenskab, at de indeholder mange forskellige perspektiver – der er altid en historisk fortælling, en patientfortælling, en medicinsk-faglig fortælling, en kulturel fortælling og en politisk fortælling knyttet til en genstand. På denne måde bruger vi genstandene som et sted hvor diverse perspektiver kan mødes. Vi tager udgangspunkt i tanken om, at museumsgenstande er et punkt som mennesker i alt deres forskellighed kan mødes over, altså at genstande er relationsskabende og etablerer kontakt imellem mennesker og deres erfaringer.

Forskning

Refleksion over egen praksis
Medicinsk Museion er et universitetsmuseum, og derfor er vi hele tiden optagede af hvad vi gør, og i at tage del i det fællesskab af praktikere og forskere der har samme interesser. Derfor deltager vi i konferencer og workshops, erfaringsudveksler med andre museer og institutioner og udgiver i fagfællebedømte tidsskrifter. Vi interesserer vi os for, hvordan det medicinske museum kan bidrage til at undersøge sundhedsrelaterede udfordringer, og mere konkret hvilke metoder, hvilke genstande, og hvilke møder vi kan sammensætte for at bidrage til dette.

Foto: Vibe Juul Sannig

Samarbejde

Vi samarbejder med forskere, kunstnere, patienter, studerende, erhvervsfolk, museumsgæster og mange andre. Hvis du er interesseret i at lave en workshop eller event med os, etablere et samarbejde eller har ideer til at udvikle et projekt er du meget velkommen til at tage kontakt.

Eksempler på samarbejder:

  • Forskningsbaserede og inddragende workshops
  • Genstandsbaseret undervisning for SOSU-studerende og universitetsstuderende på alle niveauer (BA, MA, Ph.d.)
  • Årsmøder, jubilæer, mm.
  • Netværksmøder
  • Samarbejder med kunstnere

Kontakt

Skriv til os på
APPENDIX@sund.ku.dk

Kommende events i APPENDIX